Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δυναμικό πρόγραμμα με προοπτική και προσδιορισμένη κατεύθυνση το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο

«Δυναμικό πρόγραμμα με προοπτική και προσδιορισμένη κατεύθυνση» ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τον κ. Νικόλαο Χρυσάνθου, στέλεχος της DG Regio υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012.
Κατά την αναλυτική εξέταση όλων των έργων και τη συνολική πορεία του ΕΣΠΑ διαπιστώθηκε ο διπλασιασμός των συμβάσεων και της απορροφητικότητας του για το 2012 σε σχέση με το 2011, καταδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυναμική του, παρά το ότι δεν αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Τατούλης τόνισε για άλλη μια φορά ότι το πρόγραμμα χρήζει αναθεώρησης, καθώς είχε σχεδιαστεί σε συνθήκες πριν την κρίση και τώρα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι επίλυσης των δομικών προβλημάτων που ευθύνονται για τις όποιες καθυστερήσεις και σχετίζονται με την εφαρμογή του Καλλικράτη ως προς τους δικαιούχους, αλλά και η ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητάς τους με μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας.
«Θα αξιοποιήσουμε το παρόν πρόγραμμα και για τους πρόσθετους λόγους της σύνδεσής του, αλλά και της προετοιμασίας της επόμενης προγραμματικής περιόδου, πάντα όμως εντός των πλαισίων και των κατευθύνσεων του στρατηγικού σχεδιασμού μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης. 
Ιδιαίτερη μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών για τη μείωση του κόστους σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, και η δημιουργία σταθερών και ισχυρών δομών για τη σωστή εκτέλεση ποιοτικών έργων και για το παρόν και για το μέλλον.
«Η 5η Προγραμματική Περίοδος θα είναι η περίοδος των Περιφερειών όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει ο στρατηγικός σχεδιασμός τους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, θέτοντας παράλληλα ένα νέο στοιχείο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «βασική φιλοσοφία της πρότασής μας αυτής είναι η υιοθέτηση της φιλοσοφίας του προγράμματος Jessica, όχι μόνο για τη δημιουργία, αλλά και τη συντήρηση των έργων, το κόστος των οποίων είναι ίσως το μεγαλύτερο. Αν δεν υπάρξει αυτή η πρόβλεψη κατά την αναθεώρηση κινδυνεύουμε να χάσουμε και τις υποδομές που ήδη διαθέτουμε».
Η νέα προγραμματική περίοδος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχης, θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, την ανταγωνιστικότητα ως στοιχείο βελτίωσης της περιφερειακής οικονομίας και την πολιτική αξιοποίησης εργαλείων για την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών αντιθέσεων.  Το κρίσιμο λοιπόν είναι το πώς θα καταστεί αποτελεσματικότερο το πρόγραμμα στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας.
Ο κ. Χρυσάνθου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Τατούλης από τη μεριά του δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανατρέπει το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι τώρα και από μια περιφέρεια παράδειγμα προς αποφυγή καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση».