Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα η έξοδος από την ευρωζώνη

Παπαδήμος: Δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα η έξοδος από την ευρωζώνη. Δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε συμφωνία για το PSI

Φρένο στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή, προσπάθησε να βάλει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του συνέντευξη από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα», όμως θα χρειαστούν θυσίες και ακόμη δύο χρόνια για τη λήψη πιο δύσκολων και απαιτητικών μέτρων.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία το Μάρτιο. «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και επίσης να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο παρελθόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το καταφέρουμε αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (PSI), οι οποίες διεκόπησαν την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι «είναι απαραίτητη περισσότερη σκέψη για το πώς θα συγκεραστούν όλα τα στοιχεία. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα συνεχιστούν (οι συζητήσεις) και ότι θα καταλήξουμε έγκαιρα σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ απέρριψε τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται περισσότερους πόρους από τα 130 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερο «κούρεμα» για το χρέος της. 
Αναφερόμενος στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι οι δύο αυτές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες. «Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους τόσο όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος όσο και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της. «Θεωρώ όμως ότι έχει γίνει πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς», τόνισε.

eklogika.gr