Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τα ξένα ΜΜΕ προεξοφλούν τη χρεοκοπία σε 10 εβδομάδες- Στις 1.530 δρχ. το ευρώ!

Τα ξένα ΜΜΕ προεξοφλούν τη χρεοκοπία σε 10 εβδομάδες- Στις 1.530 δρχ. το ευρώ!



Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος περιγράφουν τα ξένα Μ.Μ.Ε, επικαλούμενα τους αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος και τους επενδυτικούς Οίκους που βέβαια πριν από τη συμφωνία για το PSI, παίζουν σκληρά παιχνίδια υπέρ των συμφερόντων τους.
Για «αναπόφευκτη» και «άτακτη πτώχευση» της Ελλάδας τον Μάρτιο κάνουν λόγο  οι Sunday Times με αφορμή τη διακοπή των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του IIF την Παρασκευή και τη δήλωση του Τσάρλς Νταλάρα, ότι έπρεπε ήδη να έχει κλείσει στα βασικά της η συμφωνία, ενόψει των ομολόγων ύψους 14,4 δισ. €  που πρέπει να εξοφληθούν στις 20 Μαρτίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των news247.gr, αναλυτές της αγοράς αναφέρονται σε υποτίμηση-σοκ της δραχμής θεωρώντας  δεδομένη την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ: «Δεδομένου ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη πριν από δέκα χρόνια, με ισοτιμία 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές, η αγορά τιμολογεί αυτή την περίοδο σε μια μαζική υποτίμηση, γύρω στις 1.530 δραχμές ανά ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ιστοσελίδα που σχετίζεται με επενδύσεις σε νομίσματα και εμπορεύματα, βασισμένη -όπως ισχυρίζεται- σε έκθεση μεγάλου οίκου».
 Επίσης, στους «Sunday Times», δημοσίευμα με τον τίτλο «Ο δούρειος ίππος της Goldman Sachs» αναφέρεται στις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους που συνομολόγησε η Ελλάδα με τη Goldman Sachs το 2001 παρέχοντας τη δυνατότητα στην επενδυτική αυτή τράπεζα να εισχωρήσει στην ευρωζώνη. Σημειώνει πως η Ελλάδα έκανε κάθε είδους ακροβατικά για να κρατήσει την Ευρώπη ευτυχισμένη: «Πριν ενταχθείς το ευρώ, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει επιτόκια της τάξης του 18% για να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Μετά την προσχώρησή της στο ευρώ, το επιτόκιο μειώθηκε στο περίπου 5%. Ήταν απόλυτα λογικό να κάνει κάθε είδους ακροβατικά για να κρατήσει την Ευρώπη ευτυχισμένη».
Η ίδια εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην Αντιγόνη Λουδιάδη, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, η οποία φέρεται να αξιοποίησε τα παράθυρα των ευρωπαϊκών κανόνων λογιστικής για να "βοηθήσει" την Ελλάδα να περιορίσει το χρέος της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αντίτιμο ανήλθε στο τεράστιο ποσό των 300 εκ. ευρώ. Σήμερα, η κ. Λουδιάδη είναι διευθύνουσα σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Rothesay Life, 100% θυγατρικής της Goldman Sachs, που διαχειρίζεται κεφάλαια 9 δισ. λιρών.

eklogika.gr