Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Παπανικολάου : Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ !

Image

90 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης το 2012

Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί


Η κατανομή των κονδυλίων προς την Ελλάδα, βάσει του προσωρινού προϋπολογισμού των τεσσάρων Ταμείων του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση μεταναστευτικών ροών», για το 2012 πλησιάζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ σημειώνει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, τα κονδύλια για το 2012 κατανέμονται ως εξής: Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων: 44 745 804 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής: 37 357 612 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες: 3 601 857 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών: 4 106 402 ευρώ.
Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε τα χαμηλά, μέχρι σήμερα, ποσοστά απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και την αδυναμία αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών. Η Σουηδή Επίτροπος σημείωσε πως η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το συνολικό επίπεδο εκτέλεσης των προγραμμάτων και τη γενική απορρόφηση των Ταμείων στην Ελλάδα, καθώς εκκρεμεί το κλείσιμο προηγούμενων ετήσιων προγραμμάτων.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι σαφές πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα από τα περίπου ενενήντα εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από τα σχετικά ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση της παράνομηςμετανάστευσης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μείνουν αναξιοποίητα χρήματα τα οποία, ενώ προσφέρονται στη χώρα μας, δεν απορροφούνται για λόγους γραφειοκρατίας ή αναποτελεσματικού σχεδιασμού.
Στο τέλος του έτους ο απολογισμός θα πρέπει να είναι θετικός και για να συμβεί αυτό χρειάζεται μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Στρατηγική που σήμερα εκλείπει αν κρίνει κανείς από τα 300 άτομα που καθημερινά διασχίζουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα μόνο από την περιοχή του Έβρου, αν συλλογισθεί την κατάσταση που επικρατεί στα αστικά κέντρα και ιδίως στο κέντρο της Αθήνας,
αν αναλογισθεί ότι κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων στους άλλοτε εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας, αναγκάζονται να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους".
onned-korinthias.gr