Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Καμία συναίνεση στην περικοπή επικουρικών συντάξεων»

Με αφορμή την αναγγελία από τον Υπουργό Εργασίας νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστά από 20 έως και 50%, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:     
«Η στάση του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του να περικόψει για τρίτη φορά τις επικουρικές συντάξεις, αποτελεί απόδειξη ότι κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να καταλάβουν την αποστολή της μεταβατικής Κυβέρνησης. Εκτός και εάν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να φθείρουν τη Νέα Δημοκρατία, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι συμφωνούμε και συναινούμε σε όλα. Η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό διότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για βαθύτερη εξαθλίωση του συνταξιούχου.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουμε ψηφίσει ήδη τις περικοπές, στα πλαίσια του Προϋπολογισμού του 2012. Στην πραγματικότητα τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε στον Προϋπολογισμό, αλλά ούτε και στο μεσοπρόθεσμο. Πουθενά δεν αναφέρεται υποχρέωση συνένωσης των επικουρικών ταμείων, ούτε ανάγκη τρίτης κατά σειρά μείωσης των επικουρικών. Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και το Υπουργείο Εργασίας έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Ο κύριος Κουτρουμάνης, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανένα σχέδιο και, βεβαίως, χωρίς καμία αναφορά στο πώς και γιατί οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ροκάνισαν τα αποθεματικά, προκρίνει μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Αντίθετα, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι απαιτείται αναπτυξιακή τακτική, και κυρίως διαφάνεια και σεβασμός στα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών που όλα αυτά τα χρόνια σχημάτισαν τα αποθεματικά.
Και επειδή καμία μελλοντική πολιτική δεν μπορεί να χαραχθεί εν κενώ, πρέπει να ξέρουμε τι δυσλειτουργίες προκάλεσε η πολιτική ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια, που έφεραν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε ότι η απραξία και τα λάθη της Κυβέρνησης Παπανδρέου αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εισφοροδιαφυγή να φτάνει μόνο στο ΙΚΑ τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, σημαίνει απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε συρρίκνωση μισθών έχει αντίκτυπο στα ασφαλιστικά ταμεία. Και πρέπει να μάθουμε ποιο κομμάτι του ελλείμματος των Επικουρικών Ταμείων οφείλεται στην κατοχή ή στην πρόσφατη αγορά ομολόγων.
Είναι βέβαιο ότι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα προβλήματα των ταμείων είναι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Και ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας θέλει να βάλει τους συνταξιούχους να πληρώσουν ξανά το κόστος της ανικανότητας της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι φανερό ότι τα Ταμεία υποφέρουν εξαιτίας μιας συνολικά αποτυχημένης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Είναι επομένως και αυτονόητο ότι δεν μπορείς να θεραπεύσεις το πρόβλημα με την ίδια συνταγή που δημιούργησε το πρόβλημα.
Ο κύριος Κουτρουμάνης ξέρει πολύ καλά ότι η τρίτη περικοπή των επικουρικών δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ταμείων. Γιατί λοιπόν επιμένει σε αυτήν την τακτική; Τα κίνητρα των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ είναι ανεξιχνίαστα, αφού πλέον οι πολιτικές τους θέσεις αναμιγνύονται με προσωπικές φιλοδοξίες διαδοχής και στρατηγικά παιχνίδια για την επιβίωση των ίδιων και της παράταξής τους. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν κανέναν και πολύ λιγότερο τον χαμηλοσυνταξιούχο που θα λιμοκτονεί για να πληρώνει γιατρούς και φάρμακα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξει περικοπή των επικουρικών, γιατί διαφωνούμε πολιτικά και οικονομικά, αλλά και γιατί έχουμε άλλη άποψη για το τι σημαίνει κοινωνικό κράτος