Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Μέρκελ: Θα έχουμε κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα

CDU party leader and German Chancellor Merkel waves as she leaves coalition talks with SPD in Berlin
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως οι τελευταίες ημέρες διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης “μεγάλου συνασπισμού” με τους Σοσιαλδημοκράτες θα είναι δύσκολες, αλλά σημείωσε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.
“Θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε, αλλά αυτές οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο Μόναχο.
“Έχουμε σαφείς ιδέες για το τι θέλουμε. Ωστόσο θα πρέπει να δεχθούμε συμβιβασμούς (…). Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Αλλά δεν θα είναι εύκολο”, πρόσθεσε.
Τα κόμματα έχουν δώσει διορία ως την ερχόμενη Τρίτη για την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπορέσει να ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.
Οι ομάδες εργασίας επεξεργάζονται συμβιβασμούς πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία και τις τράπεζες ως το ευρώ και την ενέργεια. Αυτές θα παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις στους ηγέτες των κομμάτων, περιλαμβανομένων της Μέρκελ και του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ κάλεσε σήμερα το Κόμμα των Πρασίνων σε επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού που θα κυβερνήσει στο κεντρικό κρατίδιο της Έσσης.
Στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο αυτό, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ κέρδισε μόνον 47 από τις 110 έδρες της τοπικής βουλής.
Οι Πράσινοι αναμένεται να απαντήσουν αύριο στην πρόταση αυτή του CDU της Έσσης.

ysterografa.gr