Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Μεταφορά της δραστηριότ​ητας της Ελληνο-Γερ​μανικής Συνέλευσης στη Νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Περιφέρεια Πελοποννήσ​ου


«Η μεταφορά της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης για πρώτη φορά στη Νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει πιστέψει στις δυνάμεις της και στους ανθρώπους της, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης, στηριζόμενοι αφενός στις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας αφετέρου τις νέες δομές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και τις παραδοσιακές φιλίες της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας για την ανάπτυξη της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής συνεργασίας στη Νότια Ελλάδα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε έξυπνη πολιτική ιδέα τη δημιουργία της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, η οποία έχει ως στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, χωρίς κόστος, και ήδη αποδίδει απτά αποτελέσματα.

«Βαθιά μας πίστη αποτελεί η διαπίστωση ότι αυτός ο τόπος διαθέτει και τις δυνάμεις και την αποφασιστικότητα να αλλάξει προς το καλύτερο και να αποτρέψει την επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένη ατζέντα συνεργειών.

Το θεσμικό αυτό εργαλείο θα είναι πολύ χρήσιμο, δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ιδίως σε μια περίοδο όπου οι πόροι της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν περιοριστεί κατά 60 % και συνεπώς η ανάγκη για νέα εργαλεία είναι επιτακτική. Σημείωσε επίσης ο κ. Τατούλης ότι η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση θα βοηθήσει ουσιαστικά στη θεσμική συνεργασία μεταξύ τοπικών αυτοδιοικήσεων και περιφερειακών διοικήσεων, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο εγγύτερο δηλαδή επίπεδο και όπως επιβάλλει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Βασική μας αρχή είναι ότι εμείς θα βρούμε τη λύση στο πρόβλημά μας, θα στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και θα έχουμε βοηθούς στην προσπάθειά μας αυτή τους διαχρονικούς φίλους μας» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Εκ μέρους της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης ο Διευθυντής και συντονιστής της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης κ. Χρήστος Λαζαρίδης, αφού παρουσίασε τη δομή και τις δραστηριότητές της, κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει, κυρίως όσον αφορά τη δωρεάν μεταφορά τεχνογνωσίας καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ή αναπτυξιακών προκλήσεων, αλλά και να συνεργαστούν επί ίσοις όροις .    

Κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, ο κ. Rolf Geinert συντονιστής του Δήμου Βάδης – Βυρτεμβέργης, ο κ. Helmut Wahl Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας του Schwabisch Hall, ο κ. Steffen Baumgartner από το επιτελείο του Περιφερειάρχη του Schwabisch Hall κ. Bauer, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και η διευθύντρια του γραφείου της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα κα Πηνελόπη Σακελλαρίου.
Οι Δήμαρχοι στις παρεμβάσεις τους, αφού έκριναν θετική την πρωτοβουλία για τη μεταφορά της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης και στη Νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισαν την ανάγκη μεταφοράς των καλών πρακτικών στην Ελλάδα και έθεσαν την ατζέντα ενδιαφέροντός τους για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών, τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών και την αειφόρο ανάπτυξη.