Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Ειδικό τμήμα στην Ασφάλεια κατά της ρατσιστικής βίας

Τη δημιουργία του ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας στη Βουλή.

Εκτός από τη δημιουργία του ειδικού τμήματος στην Ασφάλεια, θα δοθούν και ρητές εντολές στην ΕΛΑΣ για την «απόλυτη πάταξη του φαινομένου» της ρατσιστικής βίας, είπε ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Όπως τόνισε στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης, έγκριτα δίκτυα με επίκεντρο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας φτάνουν πλέον τις εκατοντάδες και ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να συνυπολογίσει το γεγονός, ότι «ακριβώς επειδή υποχωρεί και υποτιμάται το κράτος σε συνθήκες κρίσης, ανοίγει ελεύθερα ένα πεδίο για τη διαμόρφωση άλλου τύπου συλλογικοτήτων που δρουν σαν συμμορίες, ξεκινώντας από ελέγχους ταυτοτήτων ή παρεμβάσεις σε θρησκευτικούς χώρους και φτάνοντας μέχρι τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα».

«Τα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι πολύ περισσότερα απ' τα πραγματικά, καθώς πολλοί από τους ξένους, αλλά και Έλληνες, δεν πάνε να τα καταμαρτυρήσουν για να μην στοχοποιηθούν. Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση να υπάρξει αυτό το ειδικό σχέδιο, το οποίο θα αποτρέπει μια τέτοια αντίληψη, μια τέτοια κουλτούρα που φτάνει μέχρι δολοφονία. Η χρόνια ατιμωρησία και ο σαφής και ανοικτός συμψηφισμός εγκλημάτων, οδηγεί στην νομιμοποίηση της ρατσιστικής βίας στη συνείδηση των πολιτών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λακωνική του απάντηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης «είναι η απόλυτη αντίθεση και πάταξη του φαινομένου. Οι υπηρεσίες βεβαίως της Αστυνομίας, αναφέρουν μόνον 3 περιπτώσεις για το 2010 και 22 για το 2011, ενώ για το 2012 δεν έχουμε ακόμη στοιχεία. Επί του πολιτικού θέματος ωστόσο, η απάντησή μου υπήρξε σαφής και σας εδόθη» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
newsit.gr