Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Θρυλική νίκη με μπαλάρα, γκρέμισε την «Ένωση» από την κορυφή / ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός 4-1: Θρίαμβος και στο βάθος τίτλος!

 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Θρυλική νίκη με μπαλάρα, γκρέμισε την «Ένωση» από την κορυφή 

Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 2-0 επί της ΑΕΚ, που σε συνδυασμό με τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, οι Πειραιώτες ανέβηκαν στην 3η θέση και η «Ένωση» έπεσε στη 2η! 

Και οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη για τους δικούς τους λόγους. Ωστόσο, απόψε στο Καραϊσκάκη μίλησε η ψυχή του Ολυμπιακού! Τα παιδιά του Μεντιλίμπαρ έδωσαν την καλύτερη απάντηση μετά την ήττα στην Τούμπα και επικράτησαν με 2-0 της ΑΕΚ, δίνοντας μία άγρια ομορφιά στο φινάλε των πλέι οφ, καθώς οι Πειραιώτες ανέβηκαν στην 3η θέση και η «Ένωση» έπεσε 2η με τον ΠΑΟΚ να περνάει στην κορυφή και να γίνεται… ροντέο η τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Σπουδαίο ποδόσφαιρο από τον Ολυμπιακό στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι σε μία ΑΕΚ που χάνει το πρωτάθλημα. 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έδωσε φανέλα βασικού στον Απόστολο Αποστολόπουλο στο αριστερό άκρο της άμυνας. Το γεγονός ότι έμειναν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού οι Ρίτσαρντς και Ορτέγκα, ενώ και ο Κίνι που είχε ξεκινήσει στην Τούμπα, δεν ήταν στο 100%. Ο αντικαταστάτης του τιμωρημένου Παναγιώτη Ρέτσου ήταν ο Ανδρέας Ντόη. Ο Μεντιλίμπαρ επέλεξε τους Τζολάκη στα γκολπόστ, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο και Αποστολόπουλο στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε, Όρτα και Τσικίνιο στα χαφ, τους Ποντένσε και Φορτούνη στα άκρα και τον Ελ Κααμπί στην κορυφή στο 4-3-3 του Ολυμπιακού. Από την άλλη πλευρά, ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε τον Κάλενς και όχι τον Μουκουντί στο πλευρό του Βίντα. Ο Αργεντινός επέλεξε το 4-4-2, έχοντας τον Στάνκοβιτς στα δοκάρια, τους Σιντιμπέ, Κάλενς, Βίντα και Χατζισαφί στην τετράδα της άμυνας, τους Σιμάνσκι και Πινέδα στα χαφ, τους Γκατσίνοβιτς και Ελίασον να κινούνται περισσότερα στα πλάγια και επιθετικό δίδυμο τους Αραούχο και Λιβάι.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο 45λεπτο ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ. Και το λέμε αυτό από την άποψη ότι επιχείρησε να επιτεθεί ορθολογικά, βάζοντας κάτω την μπάλα, χτυπώντας την πλευρά του Σιντιμπέ με τον Ποντένσε, αλλά και παίζοντας αρκετά με τον Φορτούνη που προκάλεσε προβλήματα στον Χατζισαφί. Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ επιχειρούσε κυρίως με βαθιές μπαλιές στην ερυθρόλευκη άμυνα ή με αντεπιθέσεις να δημιουργήσει κινδύνους προς την εστία του Τζολάκη, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Ελίασον και Λιβάι. Ο Ολυμπιακός πρέσαρε ψηλά και κατάφερε να σπάσει αρκετές φορές το «build up» του «Δικεφάλου». Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα κλέψιμο προήλθε η πολύ μεγάλη ευκαιρία του Ελ Κααμπί στο 11’, έπειτα από έξοχη πάσα του Ποντένσε. Ο Μαροκινός πλάσαρε, αλλά ο Στάνκοβιτς έδιωξε σε κόρνερ και κράτησε το 0-0. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, πρέσαρε την κιτρινόμαυρη άμυνα, οι παίκτες της ΑΕΚ επέμεναν στο να γυρίζουν την μπάλα έξω από την περιοχή τους και οι Πειραιώτες ναι μεν κέρδισαν κάποιες φορές την κατοχή, αλλά δεν κατάφερναν να κάνουν το καλό τελείωμα. Στο 20’ οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να απειλήσουν με μία βαθιά μπαλιά, ο Λιβάι κέρδισε τη μονομαχία από τον Ντόη και έφυγε προς την εστία, αλλά κόλλησε το μυαλό του όταν είδε ξαφνικά μπροστά του τον Κάρμο, με αποτέλεσμα ο Ντόη να επιστρέψει γρήγορα και να κόψει τον φορ της ΑΕΚ. Πάλι με αντεπιθέσεις βγήκε από τα δεξιά ο Ελίασον, αλλά όλες του οι σέντρες είτε ήταν κακές, είτε κατέληγαν στον Λιβάι που έκανε κακό κοντρόλ και δεν μπορούσε να τελειώσει φάση. Λίγο έλειψε τελικά να σκοράρει η ΑΕΚ, θέλοντας σε μία κόντρα να πιάσει στον ύπνο τον Ολυμπιακό, αλλά το κοντινό πλασέ του ανενόχλητου Ελίασον έπειτα από γύρισμα του Λιβάι πέρασε πάνω από τα δοκάρια στο 37’. Έως το τέλος του ημιχρόνου το σκηνικό δεν άλλαξε. Από τη μία υπήρχε μία ομάδα που προσπαθούσε να επιτεθεί (Ολυμπιακός) και από την άλλη μία ομάδα που αναζητούσε ευκαιρίες από αντεπιθέσεις (ΑΕΚ). Τελικά, κανένας από τους δύο δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο πρώτο 45λεπτο.

 Στο δεύτερο ημίχρονο δινόταν μία εντύπωση λες και ο Ολυμπιακός έπαιζε τελικό για τον τίτλο και όχι η ΑΕΚ. Ο Ματίας Αλμέιδα έχοντας εντοπίσει ότι το πρόβλημα της ομάδας του ήταν ο Σιντιμπέ, καθώς ο Ποντένσε έκανε ό,τι ήθελε με τον Γάλλο. Πέρασε τον Γιόνσον στα χαφ, τράβηξε τον Πινέδα στο δεξί άκρο της άμυνας, αλλά η ΑΕΚ αντί να βελτιωθεί έγινε χειρότερη. Ο Ολυμπιακός άρχισε να παίρνει μέτρα στα γήπεδα και αφού πίεζε ψηλά και έδειχνε ότι είναι αποφασισμένος να σκοράρει, κατάφερε με τον Όρτα στο 65’ να ανοίξει το σκορ και να πάει το παιχνίδι για τα καλά στα μέτρα του. Ο Αλμέιδα που είχε προχωρήσει νωρίτερα στην είσοδο των Άμραμπατ και Πόνσε αντί των αρνητικών Γκατσίνοβιτς και Αραούχο, έριξε στη μάχη τους Τσούμπερ και Μάνταλο για να αλλάξει την κατάσταση, αλλά μόνο ο Άμραμπατ έδειχνε να είναι σε καλή μέρα. Ο Μαροκινός αναστάτωσε τον Κίνι, ενώ ο Τσούμπερ που βρέθηκε δύο φορές σε θέση βολής (85’, 90’+1’), όμως είδε τον Τζολάκη να κρατάει το 1-0. Τελικά το… κερασάκι ήρθε από τον Όρτα με την πανέξυπνη γκολάρα που πέτυχε, είτε το ήθελε ο Πορτογάλος, είτε όχι να σουτάρει από τόσο πλάγια αριστερά. Η ουσία είναι ότι ο Όρτα έγραψε τους τίτλους τέλους σε μία βραδιά όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε μπαλάρα ΄- σε επίπεδο τακτικής – στο δεύτερο ημίχρονο και έριξε στο καναβάτσο την ΑΕΚ που τώρα ελπίζει να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ στο Χαριλάου, έτσι ώστε να αρπάξει πλέον μέσα από τα χέρια των «ασπρόμαυρων» το πρωτάθλημα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4-3-3): Τζολάκης – Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Αποστολόπουλος (68’ Κίνι) – Έσε, Όρτα, Τσικίνιο (88’ Καρβάλιο) – Ποντένσε (81’ Ζέλσον), Φορτούνης, Ελ Κααμπί

ΑΕΚ (4-4-2):Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ (46’ Γιόνσον), Κάλενς, Βίντα, Χατζισαφί – Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς (61’ Άμραμπατ), Πινέδα, Ελίασον (69’ Μάνταλος) – Αραούχο (61’ Πόνσε), Λιβάι Γκαρσία (69’ Τσούμπερ)

ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός 4-1: Θρίαμβος και στο βάθος τίτλος! 

 Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τον τραγικό Παναθηναϊκό με σκορ 4-1 στην Τούμπα, εκμεταλλεύτηκε την ήττα της ΑΕΚ στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό και πάει για «μάχη» τίτλου στο «Κλ. Βικελίδης» απέναντι στον Άρη.  Οι Θεσσαλονικείς εκμεταλλεύτηκαν την ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό και την τραγική εικόνα των «πρασίνων», πήραν την 3η συνεχόμενη νίκη τους σε ντέρμπι και πλέον ετοιμάζονται για το… τελικό χτύπημα!

Ο Παναθηναϊκός σε ακόμη ένα ματς πλήρωσε πολλά φτηνά, ερασιτεχνικού επιπέδου ατομικά λάθη, δεν είχε σοβαρή εικόνα και στο τέλος… διαλύθηκε! Ο Ακαϊντίν στην Opap Arena, ο Ρούμπεν απόψε. Παρά την συντριπτική κατοχή της μπάλας, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ δεν είχε ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο λόγω της εξαιρετικής ανασταλτικής συμπεριφοράς του ΠΑΟΚ και των δικών της μέτριων, πρόχειρων επιλογών. 

Από την άλλη πλευρά οι Θεσσαλονικείς δούλεψαν καλά το παιχνίδι πίεσαν ασφυκτικά τον αντίπαλό τους, είχαν δοκάρι στο 2’ με τον Μπράντον Τόμας και εκμεταλλεύτηκαν το λάθος - δώρο του Πέρεθ.

Έτσι προηγήθηκαν με σκορ 1-0 χωρίς να έχουν απειληθεί σχεδόν καθόλου από τους «πράσινους». Συνολικά είχαν ασφαλώς καλύτερη παρουσία και κυρίως το προβάδισμα στην αναμέτρηση.

Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή και απλώς ο Παναθηναϊκός πάλευε να φτάσει στην περιοχή του Κοτάρσκι, ενώ στο 61’ ο Σπόραρ έχασε τεράστια ευκαιρία απέναντι στον Κοτάρσκι, που απέρκουσε.

Στο 73’ μετά το λάθος του Γεντβάι που έκανε αχρείαστο πέναλτι στον Σαμάτα, ο Ζίβκοβιτς ευστόχησε κάνοντας το 2-0, ενώ στο 78’ ο Γερεμέγεφ μετά από σέντρα του Μλαντένοβιτς μείωσε σε 2-1!

Κι όμως οι Θεσσαλονικείς… πάτησαν το γκάζι στα τελευταία λεπτά μια και ο Παναθηναϊκός είχε βγει μπροστά για να ισοφαρίσει και με τους Βιερίνια στο 89’ και Ζίβκοβιτς στο 91’ έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους με το τελικό 4-1.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Κοτάρσκι- Μπάμπα, Κουλιεράκης, Κεντζιόρα, Όττο- Μεϊτέ, Οζντόεφ (81’ Σβαμπ), Μουργκ (λ.τ.19’ Κωνσταντέλιας) -Τάισον (65’ Α. Ζίβκοβιτς), Ντεσπόντοφ (81’ Βιεϊρίνια) - Μπράντον (66’ Σαμάτα)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τερίμ): Λοντίγκιν- Χουάνκαρ (67’ Μλαντένοβιτς), Αράο, Γεντβάι, Κώτσιρας- Τσέριν (92’ Λημνιός), Πέρεθ, Μπακασέτας (67’ Γερεμέγεφ) - Μαντσίνι (67’ Βαγιαννίδης), Μπερνάρ (85’ Βιλένα), Σπόραρ.

Η 35η αγωνιστική:

Τετάρτη 15 Μαΐου

Λαμία - Άρης  2 - 4

Oλυμπιακός - ΑΕΚ 2 - 0

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός  1 - 4

 

Η βαθμολογία 

1. ΠΑΟΚ                   35     85- 33    77
2. ΑΕΚ                      35     77 - 35   75
3. Ολυμπιακός           35    76 - 34    73
4. Παναθηναϊκός       35     80 - 35   71
5. Άρης                      35     50 - 42   55
6. Λαμία                    35     43 - 76   35