Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Δήμος Ανατολικής Μάνης: Πρόταση για ένταξη εορτασμού «Επετείου της 17ης Μαρτίου 1821» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 Δήμος Ανατολικής Μάνης: Πρόταση για ένταξη εορτασμού «Επετείου της 17ης Μαρτίου 1821» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

Πρόταση αίτημα, για ένταξη του εορτασμού της επετείου της 17ης Μαρτίου 1821, στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της χώρας, ετοιμάζεται να καταθέσει ο δήμος της Ανατολικής Μάνης.

Σε συνεργασία με την κοινωνία της Μάνης, ο δήμος, προτίθεται να υποβάλει σχετικό αίτημα – πρόταση για να εγγραφεί ο εορτασμός της Αρεόπολης, στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως τονίζει ο δήμος, η επέτειος, διαφυλάττει τη μνήμη της κήρυξης του απελευθερωτικού αγώνα, ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, γεγονός που έγινε στην Αρεόπολη, σημερινή ιστορική έδρα του δήμου.

Ο εορτασμός, εκεί, γίνεται κάθε χρόνο, απ’ το 1861, περιλαμβάνοντας ουκ ολίγες, πολυήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται στις 17 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Το αρχικό στάδιο για την ένταξη της πρότασης, προέβλεπε την κατάθεσή της στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολούθησε η πρόκριση αυτής, στο Β’ στάδιο, καθώς κρίθηκε, ότι, συνάδει, κατ’ αρχήν, με τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πλαίσιο του Β σταδίου, γίνεται δημόσια διαβούλευση και συμπλήρωση του δελτίου στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης, καλεί φορείς, σωματεία, συλλόγους, ιδιώτες, να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.