Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Στον Δ. Πτωχό το Κίνημα για τη διάσωση και την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου

ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Εδώ Δερβένι: “ Πράσινος ποδηλατόδρομος» η  παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Κορίνθου-Δερβενίου. 

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, για το μέλλον του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου, είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος για τη διάσωση και την επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, σχετικά με την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων για τη διάσωση – αρχικά – της γραμμής και των λοιπών εγκαταστάσεων.

Οι δύο πλευρές, κατέθεσαν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους.

Σύμφωνα με το Κίνημα, φαίνεται να προέκυψε διαφορετική προσέγγιση του θέματος, κάτι που επισημαίνεται και στην σχετική ανάρτηση που έκανε το Κίνημα, μετά τη συνάντηση της Τρίπολης.

Το Κίνημα, ζητά απ’ την Περιφέρεια, όπως ενισχύσει οικονομικά, εργασίες προληπτικής συντήρησης της γραμμής, που κινδυνεύει απ’ τη δασοποίηση.

Επίσης, ζητά να υπάρξει αναζήτηση χρηματοδότησης για την ανάταξη και την σταδιακή επαναλειτουργία της γραμμής, αλλά και μέριμνα για την προστασία της ακεραιότητας του μετρικού διαδρόμου σε διάφορες περιοχές του δικτύου.

Ακόμα, στο υπόμνημα, αναφέρεται και η ανάγκη για να μην υπάρξει αποκοπή του παλαιού, μετρικού διαδρόμου απ’ την Αττική, ώστε να διατηρηθεί η σύνδεσή του με το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Ασπρόπυργο και τη ΒΙΠΕ.

Τέλος, το Κίνημα, ζητά βοήθεια, ώστε το δίκτυο της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, να ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εν λειτουργία και να τεθεί υπό την προστασία της OUNESCO.