Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Η τεχνολογία “τρώει” στο τένις τους κριτές γραμμών που καταργούνται

 Η τεχνολογία “τρώει” στο τένις τους κριτές γραμμών που καταργούνται 

Οι κριτές γραμμής στο τένις θα αντικατασταθούν από ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου σε πλήρη απασχόληση στο ATP Tour από το 2025.

Η ΑΤΡ, η οποία είναι το διοικητικό όργανο στο τένις, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα “βελτιστοποιήσει την ακρίβεια και τη συνέπεια” στους αγώνες.

Ορισμένα τουρνουά έχουν ήδη καταργήσει τους ανθρώπινους κριτές γραμμής, συμπεριλαμβανομένων των major στο Australian Open και US Open.

“Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο για το άθλημά μας, στην οποία δεν φτάσαμε χωρίς προσεκτική σκέψη”, δήλωσε ο πρόεδρος της ATP Andrea Gaudenzi.

“Η παράδοση είναι ο πυρήνας του τένις και οι κριτές γραμμών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια.

“Τούτου λεχθέντος, έχουμε την ευθύνη να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες”.

Το ηλεκτρονικό σύστημα κλήσης έχει υιοθετηθεί ευρέως από την εποχή της πανδημίας του Covid-19, όταν τα τουρνουά προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες του ATP Tour, αν και τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam συνεχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Το Wimbledon, που διεξάγεται στο γρασίδι, και το χωμάτινο Γαλλικό Όπεν ήταν απρόθυμα να καταργήσουν την ανθρώπινη κρίση.

Ενώ το Wimbledon επιτρέπει στους παίκτες να αμφισβητούν τις αποφάσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα Hawk-Eye, το Γαλλικό Όπεν έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να εισαγάγει την τεχνολογική βοήθεια.

Πηγή: BBC