Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

O θρύλος της πανκ John Lydon (Johnny Rotten) των Sex Pistols υποψήφιος για τη Eurovision με την Ιρλανδία!

 https://ogaegreece.com/wp-content/uploads/2023/01/John_Lydon_Ireland_2023.jpg

Ο Johnny Rotten, μια θρυλική μορφή που ουσιαστικά καθιέρωσε το πανκ κίνημα στη Βρετανία εκεί κατά το τέλος των 70s, είναι η μεγάλη έκπληξη που μας επιφύλασσε η σημερινή ανακοίνωση των 6 υποψήφιων acts της Ιρλανδίας για τη Eurovision 2023!

Στο πιο απρόσμενο ίσως plot twist της

φετινής γιουροβιζιονικής σεζόν, ο frontman των θρυλικών Sex Pistols, γνωστός και ως Johnny Lydon (το πραγματικό του όνομα), θα φέρει το δικό του συγκρότημα Public Image Limited (ή PiL) στο The Late Late Show – Eurosong special το βράδυ της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας το εισιτήριο για το Λίβερπουλ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάπου εκεί στο μακρινό 1975, ένας ιδιοφυής μάνατζερ και visual artist που ονομαζόταν Malcolm McLaren ιδρύει το ανατρεπτικό γκρουπ των Sex Pistols και προτείνει στον John Lydon να είναι ο βασικός τραγουδιστής. Ο Lydon, ως Johnny Rotten, απογειώνει το γκρουπ με εμβληματικά τραγούδια, όπως τo ‘Anarchy in the UK’, ‘God save the Queen’‘Pretty vacant’ και ‘Holidays in the sun’.

Οι Sex Pistols κράτησαν από το 1975 ως το 1978. Στη συνέχεια ο John Lydon ιδρύει το δικό του γκρουπ, τους Public Image Limited (ή PiL), με συνεχή δράση από το 1978 μέχρι το 1993. Οι PiL θεωρούνται το πρώτο post-punk/post-rock γκρουπ, με hits όπως τα ‘Public Image’, ‘Death Discο’, ‘This is not a love song’ και ‘Rise’. Τόσο οι Sex Pistols όσο και οι PiL ενώνονται σποραδικά μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες και αναβιώνουν το ρεπερτόριό τους σε συναυλίες. Πρόκειται για ΄ένα γκρουπ που πειραματίζεται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους Sex Pistols.

Αυτό ακριβώς το γκρουπ, με την ίδια σύνθεση όπως τότε που πρωτοεμφανίστηκαν, πριν από 45 χρόνια (!), θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στον ιρλανδικό εθνικό τελικό. Ο Johnny Lydon με τους Public Image Ltd. θα ερμηνεύσουν μια μπαλάντα – που φυσικά δεν είναι μια συνηθισμένη μπαλάντα.

Το “Hawaii”, όπως ονομάζεται το υποψήφιο τραγούδι τους, ακολουθεί ιδιαίτερους μουσικούς και στιχουργικούς δρόμους, πιο πολύ αφηγηματικούς και κινηματογραφικούς. Το κίνητρο για τον Lydon ώστε να μπει στη διαδικασία της Eurovision, ήταν η ανάγκη του να αφιερώσει ένα ‘σκεπτόμενο ερωτικό τραγούδι’ στη γυναίκα του Νόρα που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο John και η Nora είναι ζευγάρι για σχεδόν 50 χρόνια. Το τραγούδι περιγράφεται ως “ένα στοχαστικό, προσωπικό αλλά και οικουμενικό τραγούδι αγάπης που θα έχει απήχηση σε πολλούς”, και ο John αναπολεί με αυτό κάποιες από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές τους από ένα ταξίδι τους στη Χαβάη.

Οι γονείς του John Lydon είναι από την Ιρλανδία, αν και ο ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο. Αναμένουμε πλέον με πολύ ενδιαφέρον τον ιρλανδικό τελικό στις 3 Φεβρουαρίου.

Ακούστε το τραγούδι εδώ: 



Σύμφωνα με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, αυτή η συναισθηματική μπαλάντα είναι ό,τι πιο κοντινό σε ξεγύμνωμα ψυχής έχει επιχειρήσει ποτέ ο John.

“Είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι περνούν δύσκολες στιγμές στο ταξίδι της ζωής, με το άτομο για το οποίο νοιάζονται περισσότερο”, λέει ο John. “Είναι επίσης ένα μήνυμα ελπίδας ότι τελικά η αγάπη νικάει τα πάντα”.

ΠΗΓΗ: ogaegreece.com