Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Καιρός: «Σφυροκοπά» τη χώρα η κακοκαιρία – «Χαμόγελα» στα χιονοδρομικά, πού έπεσε χιόνι και χαλάζι

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2023/01/kairos-xioni-1024x683.jpg 

  Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός καθώς η κακοκαιρία εδώ και λίγες ώρες «χτυπά» όλη τη χώρα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Αθήνα πλήττεται με βροχές και ισχυρούς ανέμους ενώ σε Αράχωβα, Καλάβρυτα, Φλώρινα το χιόνι πέφτει με έντονο ρυθμό. 

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Καλάβρυτα. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τόσο οι πελάτες όσο και η διοίκηση του χιονοδρομικού υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον χιονιά.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

εκδηλώνονται από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Το μεσημέρι της Τρίτης εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση ακόμη και σε κεντρικά σημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας, χωρίς ωστόσο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα.

Πολλές περιοχές της χώρας μας ξύπνησαν και…είδαν άσπρη μέρα. Συγκεκριμένα, έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αράχωβα. Οι περιοχές Κελάρια και Φτερόλακκα ντύθηκαν στα λευκά και επιτέλους τα πρώτα χαμόγελα για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι γεγονός. 

Με χιονοπτώσεις στα ορεινά της περιοχής Βίγλα και Βίτσι στη Φλώρινα, ξεκίνησε η σημερινή μέρα χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η κίνηση των οχημάτων κυρίως στο ορεινό επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της περιοχής διεξήχθη με ιδιαίτερη προσοχή και με χειμερινά ελαστικά.

Με χιονοπτώσεις στα ορεινά της περιοχής Βίγλα και Βίτσι ξεκίνησε η σημερινή μέρα χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Η κίνηση των οχημάτων κυρίως στο ορεινό επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της περιοχής διεξήχθη με ιδιαίτερη προσοχή και με χειμερινά ελαστικά. 

Ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης

Ιδιαίτερα βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (11/1/2023) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ αναμένονται και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές με υψηλά υψόμετρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από το meteo, αύριο αναμένονται βροχές στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα περισσότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στη βορειοανατολική χώρα, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1.200-1.300 μέτρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο.

Πέφτει η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12, στην Ήπειρο από 3 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 8 έως 13 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 9 έως 14-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-6 Μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο νοτιοδυτικοί με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 Μποφόρ.