Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Long weekend στα Λαγκάδια -Το κατάφυτο χωριό της Αρκαδίας με τα πέτρινα αρχοντικά Ένας προορισμός ιδανικός για μια φθινοπωρινή απόδραση στη φύση .

 

 

Όλοι οι άλλοι δρόμοι του χωριού και τα μονοπάτια είναι ανηφοριές και κατηφοριές. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός αφού είναι γεμάτος με πέτρινα αρχοντικά. Και αυτό οφείλεται στους ντόπιους μάστορες, οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα εξελίχτηκαν σε φημισμένους χτίστες και μάλλον μετακινούνταν σε όλη την Πελοπόννησο κατασκευάζοντας σπίτια, σχολεία και άλλα.

Οι Λαγκαδινοί μάστορες είχαν γίνει περιζήτητοι και το χωριό πέρασε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας και μάλιστα προς τα τέλη του 19ου αιώνα έφτασε να αριθμεί 7.000 κατοίκους. Μετά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η τέχνη του κτισίματος με πέτρα άρχισε να αντικαθίσταται από άλλες μεθόδους και η οικονομική ανάπτυξη του χωριού να παρακμάζει. Πολλοί από τους κατοίκους μετανάστευσαν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και ο πληθυσμός μειώθηκε. 

Στην είσοδο του χωριού θα δείτε το Μνημείο του Λαγκαδινού κτίστη που τιμά την ιστορία και την τέχνη των μαστόρων του χωριού. Εξαιρετικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι και το Γυμνάσιο του χωριού, κτισμένο το 1868, το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

 Σε κοντινή απόσταση από τα Λαγκάδια, περίπου 22 χιλιόμετρα, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Λάδωνα, η οποία δημιουργήθηκε το 1956 με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στα νερά του ποταμού Λάδωνα. Το φράγμα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης, ενώ στην άλλη πλευρά θα δείτε το Γεφύρι της Κυράς, μια τοξωτή γέφυρα, χτισμένη τον 13ο αιώνα. Το γεφύρι τον χειμώνα καλύπτεται από τα νερά της λίμνης και είναι ορατό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. 

 

Στο χωριό Λαγκάδια λειτουργούν αρκετοί ξενώνες και ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο «Κεντρικόν» (Τηλ. 27950 43540, www.maniatismountainresort.gr), όπως δηλώνει και το όνομά του, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στον κύριο δρόμο και διαθέτει κομψά και άνετα δωμάτια με θέα, ανάμεσά τους και οικογενειακά, ιδανικά για τετραμελή οικογένεια. 

 Ο ξενώνας «Αγνάντιο» (Τηλ. 27950 43671, www.agnantiostudios.gr) είναι χτισμένος πάνω από τον κεντρικό δρόμο, έχει υπέροχη θέα και προσφέρει στούντιο και σουίτες με τζάκι. Στο «Gileri eco & design Residences» (Τηλ. 27950 43522, www.gileri.gr) θα διαλέξετε ανάμεσα από τρεις κατοικίες που συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη μοντέρνα μίνιμαλ διακόσμηση και τις σύγχρονες ανέσεις. 

Φαγητό

Το εστιατόριο «Μανιάτης» (Τηλ. 27950 43221) χρόνια τώρα φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα του και τα μαγειρευτά: χοιρινό με σέλινο, κόκορας με χυλοπίτες, παστό με αυγά και βέβαια χωριάτικες πίτες, τραχανόσουπα και ζυμωτό ψωμί. Στην ταβέρνα «Αρτοζήνος» (Τηλ. 27950 43636) θα έρθετε για τα ποιοτικά κρεατικά, ψημένα στα κάρβουνα, ενώ θα βρείτε και μαγειρευτά όπως κατσικάκι στον φούρνο ή αγριογούρουνο στιφάδο. Το «Τσιαχτάι» (Τηλ. 6932 331856) είναι ένα μοντέρνο κουτούκι που σερβίρει ωραία σταβλίσια μπριζόλα, ψαρονέφρι γεμιστό και πικάντικα μεζεδάκια όπως μπουγιουρντί, φλογέρες και σαγανάκι στο πήλινο.

Για καλό καφέ με ωραία θέα επιλέξτε το «In Cafe» (27950 43274), στον «Πλάτανο» (Τηλ. 6945 877783) εκτός από καφέ σερβίρουν και κοκτέιλ και βάφλες, ενώ στο «Άρωμα» (Τηλ. 27950 43671) θα βρείτε και ρακόμελο, πίτες, ομελέτες και μεζέδες.