Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σεισμός 5.1 ρίχτερ στην Ιτέα: Αισθητός στην Αττική και τη μισή Ελλάδα

Σεισμός 5.1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:02 με επίκεντρο 26.1 χμ ΝΝΑ της Αμφισσας στην θάλασσα 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας. και βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στην Αττική.

Αρχική ενημέρωση του Εργαστηρίου

Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε εστιακό βάθος 10χλμ. ο σεισμός συνοδεύτηκε από βουητό και κάτοικοι περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο ανάστατοι βγήκαν από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Κάτοικοι του Ξυλόκαστρου έλεγαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός στην πόλη τους και ξύπνησαν μνήμες του 1999.

Οι κάτοικοι των περιοχών είναι ανάστατοι και αγωνιούν για τους μετασεισμούς, καθώς η περιοχή του Κορινθιακού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη 

Από το Γαλαξείδι και την Ερατεινή κάτοικοι περιγράφουν το σεισμό ως έντονο, αλλά μικρής διάρκειας και με ισχυρό βουητό. 

Ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Τάγκαλης που μίλησε στο ERTNEWS είπε πως δεν έχει μεχρι στιγμής εικόνα για ζημιές ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οχήματα της Πυροσβεστικής είναι ήδη στους δρόμους για προληπτικούς λόγους.
 

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook τα εξής:

« Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Η εικόνα δε δείχνει επίκεντρα, αλλά τις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός».

 Δημοσίευσε επίσης την εξής φωτογραφία με τις περιοχές στις οποίες έγινε αισθητός

seismos-itea-perioxes


Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στις περιοχές της Πελοποννήσου, παρά στη Στερεά Ελλάδα.
Σε πολλές από τις περιοχές που «κουνήθηκαν» οι κάτοικοι έχουν βγει έξω από τα σπίτιά τους και ανήσυχοι περιμένουν την εξέλιξη του φαινομένου.

Λέκκας: Πρόωρο να πούμε αν ήταν η κύρια δόνηση. η δόνηση έγινε αισθητη στην Αττική λόγω της κατευθυντικότητας της

Στο μικρό βάθος που υπολογίζεται σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 5 χιλιόμετρα εστίασε την προσοχή του,  ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

 

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο για τους ειδικούς να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ σημείωσε πως η σεισμική δόνηση εντάσσεται στη σεισμικότητα της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.