Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο του διπλό νικώντας με 2-1 τον αξιόμαχο ΟΦΗ.

 ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-2: Το γλύκανε ο Χάμες, το γύρισαν Γκάρι, Μπακαμπού (highlights) 

Ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγάλη ανάγκη το διπλό στο Ηράκλειο, αφού πλέον δεν είχε περιθώρια γι' απώλεια βαθμών και επίσης ήθελε να βάλει ένα τέλος στο αρνητικό φετινό σερί των εκτός έδρας αγώνων. Οι Πειραιώτες αν και βρέθηκαν πίσω από τον αξιόμαχο ΟΦΗ με το αυτογκόλ του Ντόι τελικά κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν μία πολύ μεγάλη νίκη. Ο Χάμες στο 53' είδε τον Μανδά να του αποκρούει το πέναλτι και στο 58' πέρασε εκπληκτική πάσα στον Γκάρι, ο οποίος έκανε το 1-1. Στο 81' Ο Μπακαμπού με κεφαλιά έπειτα από υπέροχη εκτέλεση φάουλ από τον Βαλμπουενά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-2. Οι Πειραιώτες έκαναν το πρώτο τους φετινό διπλό αλλάζοντας προς το καλύτερο την εικόνα τους στο δεύτερο ημίχρονο, αφού στο πρώτο μέρος είχαν πολύ σοβαρά θέματα. 

Τα προβλήματα δεν λένε να αφήσουν σε ησυχία τον Ολυμπιακό, αφού το πρωί της Κυριακής ο Βρσάλικο ταλαιπωρήθηκε από ίωση με αποτέλεσμα να ταξιδέψει για το Ηράκλειο ο Σαμασέκου. Έτσι στο κέντρο της άμυνας πήρε θέση ο Ντόι δίπλα στον Σωκράτη και στα χαφ έπαιξαν οι Εμβιλά, Ιν Μπομ και Αγκιμπού, ενώ στην επίθεση επιλέχθηκαν οι Μασούρας, Μπιέλ και Μπακαμπού. Ο Νίκος Νιόπλιας από την πλευρά του επέλεξε τον Μανδά για να υπερασπιστεί την εστία του και στην άμυνα τους Μαρινάκη, Βούρο, Διαμαντή, Μπαλογιάννη. Μεγιάδο, Περέα και Τοράλ έπαιξαν στη μεσαία γραμμή, ενώ Λάρσον, Ντικό και Γκερέρο ήταν στην επίθεση.

Για τους Κρητικούς το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό, αφού ήθελαν πάση θυσία τη νίκη μετά το άσχημο ξεκίνημα που έχουν κάνει στο πρωτάθλημα. Έτσι οι ποδοσφαιριστές του Νίκου Νιόπλια είχαν πολλά τρεξίματα και πίεσαν αρκετά τους Πειραιώτες μη αφήνοντας τους περιθώρια για να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής στα δεδομένα του αγώνα.

Από το 25' και μετά πατούσε καλύτερα με τον Μπιέλ να προσπαθεί να δημιουργήσει κάθε καλή στιγμή της ομάδας του, αλλά παρόλα αυτά ο Μπακαμπού δεν είχε μπορέσει να μπει στο παιχνίδι και να απειλήσει, αφού η μπάλα δεν πήγαινε σε αυτόν. Ο Κονγκολέζος έμοιαζε μόνος του στην επίθεση με τον Μασούρα να είναι αυτός που είχε τις περισσότερες τελικές προσπάθειες. Η ομάδα του Πειραιά δημιουργικά ήταν φλύαρη, ενώ στην άμυνα είχε αρκετά θέματα. Ο ΟΦΗ ήταν αυτός που έφτιαχνε φάσεις με καλύτερες προϋποθέσεις για να δημιουργήσει πρόβλημα στον Τζολάκη. Η επιλογή του Μίτσελ να βάλει τον Ντόι στο κέντρο της άμυνας αποδείχτηκε πως δεν ήταν και η πιο σωστή. Στο 41ο λεπτό ο 19χρονος χαφ που κλήθηκε να παίξει στόπερ έβαλε αυτογκόλ μετά από γύρισμα του Τοράλ. Ο μικρός επηρεάστηκε από αυτό το λάθος, στη συνέχεια δέχτηκε και κίτρινη και ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας δεχτεί ακόμα ένα φτηνό γκολ.

Στην επανάληψη ο Μίτσελ προχώρησε σε δύο αλλαγές με το ξεκίνημα. Έριξε στο παιχνίδι τον Χάμες και τον Γκάρι και μετέτρεψε το σύστημα του σε 4-2-3-1 βάζοντας τον Εμβιλά στόπερ. Ο Κολομβιανός είχε ρόλο «δεκαριού», ενώ Γκάρι και Μπιέλ έπαιξαν στα άκρα. Η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν εντελώς διαφορετική. Η ομάδα του Πειραιά πίεσε πολύ τους Κρητικούς μη επιτρέποντας τους να κυκλοφορήσουν τη μπάλα. Στο 51' ο Βρουσάι κέρδισε το πέναλτι από τον Μεγιάδο, αλλά στο 53' ο Χάμες είδε τον Μανδά να αποκρούει εντυπωσιακά. Η εικόνα του ΟΦΗ δεν ήταν ίδια με το πρώτο ημίχρονο. Δεν μπορούσε να βγει από το μισό του γηπέδου του και να κάνει φάσεις. Έτσι στο 58' ο Χάμες χωρίς να κοιτάζει πέρασε μία κάθετη πάσα στον Γκάρι, ο οποίος έκανε το σουτ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

Οι Κρητικοί μερικά λεπτά μετά το γκολ που δέχτηκαν προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση στο γήπεδο και να βγουν από την περιοχή τους. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός πίεζε πολύ σωστά και με μεγάλη ένταση. Ο Μίτσελ στο 74' έριξε και τον Βαλμπουενά στο ματς. Ο Γάλλος δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο, αφού στο 81' εκτέλεσε υπέροχα το φάουλ που είχε κερδίσει η ομάδα του και έστειλε τη μπάλα σε έναν χώρο που ήταν μόνος ο Μπακαμπού και με κεφαλιά σκόραρε για το 1-2. Κάπως έτσι οι Πειραιώτες κατάφεραν να φέρουν… τούμπα το παιχνίδι και να πάρουν μία πολύ μεγάλη νίκη κάνοντας την ανατροπή.

ΟΦΗ: Μανδάς - Μαρινάκης, Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης - Μεγιάδο (72' Ντζου), Περέα, Τοράλ (64' Ντουρμισάι)- Λάρσον, Ντίκο (54' Ντιουσέ), Γκερέρο

Ολυμπιακός: Τζολάκης - Άβιλα (39' Βρουσάι), Σωκράτης, Ντόι (46' Γκάρι), Ρέαμπτσιουκ - Εμβιλά, Ιν Μπομ, Αγκιμπού (80' Μαρσέλο) - Μασούρας (46' Χάμες), Μπιέλ (74' Βαλμπουενά), Μπακαμπού.