Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ στην Ιτέα

  

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το αν ο σεισμός μεγέθους 5,1  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου κοντά στην Ιτέα ήταν ο κύριος. Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και στην Αττική.  Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι το ρήγμα είχε διεύθυνση Ανατολή – Δύση, στην είσοδο του Κόλπου της Ιτέας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αυτή τη στιγμή για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου.

Πάντως, ο κ. Λέκκας έστειλε μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί η περιοχή και οι υποδομές της αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, μέχρι 6,5 Ρίχτερ, όπως αυτός που εκδηλώθηκε για παράδειγμα το 1995 και δεν υπήρξαν ζημιές.

Δήλωσε ότι μετά τον σεισμό, ακολούθησαν τέσσερις με πέντε δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή.

“Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός”, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού έως και 4,5 Ρίχτερ.