Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Υπόθεση Novartis: Στο Ειδικό Δικαστήριο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη

Υπόθεση Novartis: Στο Ειδικό Δικαστήριο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη 

 Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατηγορούμενος για σωρεία παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της θυελλώδους θητείας του όσο αφορά την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.
Μαζί του στο εδώλιο ως συμμέτοχη στις πράξεις που του αποδίδονται θα καθίσει και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και εισαγγελέας εφετών, Ελένη Τουλουπάκη.

Αντίθετα, οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, εισαγγελείς πρωτοδικών, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης απαλλάχθηκαν από το δικαστικό συμβούλιο.

Το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τα καταγγελλόμενα πρόσωπα από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή καθώς και τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδίδονται τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες τις μορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού με φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούμενούς τους εισαγγελείς Διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή άλλων.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην Ελένη Τουλουπάκη, είναι σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της από κοινού και κατά συρροή κατάχρησης εξουσίας με την μορφή της έκθεσης αθώων σε δίωξη».

Επίσης, η εισαγγελέας Διαφθοράς είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας με τη μορφή παράλειψης δίωξης και της πλημμεληματικής κατάχρησης εξουσίας.