Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Οι Μουσικές Νουβέλες του Θωμά Μπακαλάκου στη Βουλή-Τηλεόραση

Τη συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου με θέμα τις μουσικές του νουβέλες θα προβάλλει η Βουλή-Τηλεόραση αυτή την Παρασκευή, 1 Ιουλίου στις 18.00, με την ευκαιρία και του εορτα­σμού πρόσφατα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τον Μάρ­τιο του 2019 στην Παλλήνη για την ίδρυση της Δημοτικής Μουσικής Βιβλιοθήκης του δήμου, υπό την αιγίδα της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής).

Οι μουσικές νουβέλες αποτέλεσαν θέμα εισήγησης και συζήτησης στο διεθνές  μουσικολογι­κό συνέδριο της Τιφλίδας την Άνοιξη του 2021, με εισηγητή το δόκτορα μουσικολογίας Από­στολο Παληό, διδάσκοντα σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, απόφοιτο της Μουσικής Ακαδη­μίας του Βερολίνου και της Λειψίας, διευθυντή ορχήστρας και διεθνούς φήμης σολίστ πιάνου. Το σχετικό άρθρο του δημοσιεύτηκε στο διεθνές μουσικολογικό περιοδικό GESJ: Musicology and Cultural Science 2021|No.1(23).

Τις μουσικές νουβέλες, έργα α πριόρι γραμμένα στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα, οι οποίες θεωρούνται νέο είδος πρωτοποριακό για τη μουσική παγκοσμίως, ο συνθέτης τις εμπνέεται από το δημοτικό μας τραγούδι, το οποίο αξιοποιεί με σύγχρονη μουσική σκέψη, στο πλαίσιο της δυ­τικής συνθετικής τεχνοτροπίας, την οποία εφαρμόζει με το δικό του τρόπο, σε εφαρμογή της Μουσικής Πρότασης Σύνθεσης που διατύπωσε, για τη δημιουργία έργων με ιδιότητες και χαρα­κτηριστικά που τα καθιστούν έργα ελληνικά. Η εισήγησή του προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του συνεδρίου και ευρύτατο διάλογο, ιδίως για το ότι ο νέος τρόπος μουσικής σύνθε­σης  πρωτότυπων και μοντέρνων έργων λόγιας μουσικής, όπως οι μουσικές νουβέλες, εμπνευ­σμένες η κάθε μία από ένα δημοτικό τραγούδι, μπορεί να εφαρμοστεί και στην αξιοποίηση της δημοτικής μουσικής παράδοσης κάθε άλλου λαού, με αποτέλεσμα τα νέα αυτά έργα να είναι α πριόρι έργα γραμμένα στη μουσική γλώσσα του κάθε λαού αντιστοίχως.

Στο πρόγραμμα, όπως και σε όλες τις συναυλίες του, ο Θωμάς Μπακαλάκος περιλαμβάνει πάντα και ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα, τιμής ένεκεν στο μεγάλο μουσικό πρόγονο.

Μουσικές Νουβέλες του Θωμά Μπακαλάκου

Αυτή την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 18.00 στη Βουλή-Τηλεόραση