Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

«Green Deal Greece 2022» - Γιώργος Γεραπετρίτης: Να δομήσουμε ένα πράσινο συμβόλαιο για την επόμενη γενιά


Με την κεντρική ομιλία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη έκλεισε τις εργασίες του το διήμερο Συνέδριο «Green Deal Greece 2022» του ΤΕΕ, με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή και αναφέρθηκε σε όλα τα διακυβεύματα, που διαπνέουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας , εξειδικεύοντας τις δράσεις και τα νομοθετήματα, που εγκαθιδρύθηκαν στη χώρα μας, προς αυτόν τον σκοπό.

Χαρακτήρισε την  κλιματική κρίση ως  ένα υπαρξιακό κίνδυνο: «Ο κίνδυνος που αναπτύσσεται από την κλιματική κρίση είναι πια πολύ κοντά μας. Είναι ένας υπαρξιακός κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να μην αγγίζει τόσο εμάς, όπως δεν άγγιζε και τις προηγούμενες γενιές. Είναι όμως ένα κίνδυνος που αγγίζει τις επόμενες γενιές με πάρα πολύ μεγάλη πίεση» είπε ο κ Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι: « Ένα πράγμα χρειαζόμαστε σήμερα και σ΄αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, όλο το πολιτικό σύστημα, όλη η κοινότητα, όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες: Ένα πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενιές», προσθέτοντας ότι «οι στόχοι που θέτουμε να μην μείνουν  «άυλες καταγραφές».

 

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «υπό την τωρινή ηγεσία του, το ΤΕΕ έχει καταστεί όχι απλώς ένας κοινωνικός εταίρος, αλλά έχει καταστεί ένα όχημα για την ανάπτυξη των μεγάλων πράσινων πολιτικών, και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Πρωθυπουργού τον κ. Στασινό διότι «είναι ο μόνος που δεν θα μας πει όχι σε όλα αυτά τα υπερφυσικά που του ζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα και όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε, ότι «κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί πια μία απειλή την οποία δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Είναι μία απειλή για όλους,  και είναι μία απειλή για τον πλανήτη συνολικά».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του  Green deal που θέσπισε η Ευρώπη ως  μία αναπτυξιακή προοπτική, η οποία δεν θα μετατρέπει την ύλη σε οικονομία, αλλά λαμβάνει υπόψιν της παραμέτρους, οι οποίες είναι μη οικονομικές, θεωρώντας ότι μία ανταγωνιστική οικονομία δεν μπορεί να δομηθεί μόνο με όρους κέρδους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και στοιχεία βιωσιμότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η οποιαδήποτε ανάπτυξη, χωρίς βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Για το λόγο αυτό, οι μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050, έχει καταστεί ο μεγάλος στόχος όλων μας».

 

Ο υπουργός Επικρατείας, έκανε επίσης λεπτομερή αναφορά στα ορόσημα όλων των κανονιστικών στόχων της ευρωπαϊκής συμφωνίας, καταγράφοντας αναλυτικά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

 

Για το μείζον ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Γεραπετρίτης και τους στόχους που έχουν τεθεί για την ενεργειακή απεξάρτηση της γηραιάς Ηπείρου, ανάφερε, μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη πηγαίνουν χέρι –χέρι». Υπογράμμισε ότι η ενεργειακή απεξάρτηση είναι μία αντίληψη, η οποία πρέπει πρώτα να εδραιωθεί στις κοινωνικές συνειδήσεις και μετά  στις Κυβερνήσεις. Ανέφερε δε, ότι η Ελλάδα σ΄αυτό υπήρξε πρωτοπόρος.

-«Η χώρα μας ήταν πρωτοστάτης στην ιδέα δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου από το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη, όχι απλά στη λογική της ανταγωνιστικότητας, αλλά με όρους ανθεκτικότητας. Και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν αυτό ακριβώς που είχαμε στο μυαλό μας».

 

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «Σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ που εισρέουν από την Ε.Ε έχουμε τρία επιπλέον επιχειρησιακά προγράμματα. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον  για την αειφόρο ανάπτυξη, είναι το πρόγραμμα για την πολιτική προστασία, που είναι ο μεγάλος κίνδυνος που βρίσκεται ενώπιον μας λόγω της κλιματικής κρίσης και είναι βεβαίως το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη δίκαιη μετάβαση, διότι θα υπάρξουν περιοχές, ακριβώς εξαιτίας της κλιματικής μετάβασης προς την ουδετερότητα, βρίσκονται σε ένα πολύ ειδικό καθεστώς για να μπορέσουν να συμπράξουν και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία».

Ανέφερε ακόμη , ότι το  1/3 των πόρων που εισρέουν στην Ελλάδα μεικτά από τα Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, περίπου τα 24 από τα 72 δις, διοχετεύονται σε πράσινες δράσεις», Και πρόσθεσε, ότι το ποσό αυτό θα κινητοποιήσει και ιδιωτικούς πόρους περίπου 50 δις ευρώ, τα οποία θα συνέχονται ουσιαστικά,  προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία των αλλαγών που συντελούνται στους τομείς της πράσινης μετάβασης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και τη μείωση των  ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές, μέσω της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου, για εναλλακτικές τεχνολογίες  ναυτικών  καυσίμων, μία πρωτοβουλία η οποία όπως είπε δρομολογείται.

 

Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε εμφατικά ότι το μεγάλο όχημα για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα είναι ο νέος εθνικός κλιματικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες, που έχουν ένα δικό τους κλιματικό νόμο «με ίδιους στόχους που προσιδιάζουν βεβαίως μ΄αυτούς της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, αλλά είναι ακόμη πιο εμπροσθοβαρείς».

 

Σ΄αυτό το πλαίσιο, από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η χώρα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε στο σχέδιο για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.« Στις 31 Δεκεμβρίου του 2028 η Ελλάδα βγαίνει από το λιγνίτη», είπε. Μάλιστα, επεσήμανε, ότι« ο λιγνίτης δεν είναι μόνο ρυπογόνος, αλλά είναι πρωτίστως και εξαιρετικά ακριβό ορυκτό καύσιμο».

Σε άλλο σημείο ανέφερε, ότι μία ακόμη σημαντική παράμετρος του κλιματικού νόμου, συνίσταται στο γεγονός, ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα πρέπει να λαμβάνονται για οποιαδήποτε έργο και οποιαδήποτε δραστηριότητα και μία ποσοτική εκτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όχι μόνο από την κατασκευή και τη λειτουργία. Αλλά θα υπάρξει μία συνολική εκτίμηση που πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για το αποτύπωμα που θα υπάρξει στην κατασκευή και στο έργο, μία πολύ σημαντική δράση, η οποία αλλάζει ουσιαστικά  τη φιλοσοφία πάνω στην οποία δομείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σχεδόν σε όλες τις σημειακές δράσεις και τα μέτρα που φέρνουν πιο κοντά τη χώρα στους στόχους της πράσινης μετάβασης, κάνοντας ειδική αναφορά στην απόσυρση των πλαστικών, στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών, δράση, η οποία όπως είπε έγινε δεκτή από την ελληνική κοινωνία με πολύ μεγάλη ζέση.

Επίσης μίλησε για την  ουσιαστική αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού, που είναι όπως είπε το πιο μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα. Αναφέροντας ως προς αυτό, ότι στη χώρα δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ευόδωση αυτού του στόχου, «καθώς μόλις χθες ψηφίστηκε ο νόμος που δημιουργεί συνθήκες απλοποίησης των ΑΠΕ ουσιαστικά δρομολογεί με έναν τρόπο ορθολογικό τη χωραταξία των ΑΠΕ και δημιουργεί ένα ευεπίφορο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους».

 

-Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

 

https://greendealgreece22.economix.gr