Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Ε.Ε.: «Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία αλλά και την δική της κοινωνία από το φάσμα ελλείψεων και ακρίβειας»

 Τασούλας: Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία αλλά και την  δική της κοινωνία από το φάσμα ελλείψεων και ακρίβειας | ενότητες, πολιτική  | Real.gr

«Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία στην Ευρώπη απαιτούν νέες εγγυήσεις και νέες πρωτοβουλίες δεδομένου πως η εισβολή στην Ουκρανία αμφισβητεί όλη την μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι θεσμός πανευρωπαϊκού διακοινοβουλευτικού διαλόγου ανωτάτου επιπέδου στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Κωνσταντίνος Τασούλας είχε ορισθεί ως κύριος ομιλητής.

Ο κ. Τασούλας κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα με τίτλο «H E.E. εγγυήτρια της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας, εντός της επικρατείας της και ευρύτερα» αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση που έχει λάβει η Ελλάδα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την σταθερή της υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και στο δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Στείλαμε αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έχουμε υποδεχθεί μέχρι τώρα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες».  

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, επεσήμανε ότι «με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και τον αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας, εν ονόματι του ζωτικού χώρου της δήθεν απειλούμενης χώρας του».

«Η Δύση, κουρασμένη από δύο πρόσφατους πολέμους, της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καλείται να χειριστεί και έναν κυριολεκτικό πόλεμο, έναν πόλεμο που εσφαλμένα νομίζαμε μέχρι σήμερα ότι δεν θα ξαναζούσαμε σε αυτή την έκταση» σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Πάρθηκαν γρήγορα και ενωμένα τέσσερα πακέτα πρωτοφανών περιοριστικών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής ηγεσίας, οικονομίας, και εμπλεκομένων προσώπων, αυτά όμως πρέπει να εφαρμοστούν από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του ΝΑΤΟ».

«Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν. Ήδη έτσι εξελίσσεται. Η Δύση πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ήδη τη δέσμευση η χώρα μου να οικοδομήσει και πάλι το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, ενώ με έμφαση τόνισε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει γι’ αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά».