Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Η Μαριούπολη «έπεσε» – Ίσως και 10.000 νεκροί λέει η ουκρανική προεδρία

 Μαριούπολη 

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς». Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.

Η Μαριούπολη είναι στα χέρια των Ρώσων κατακτητών. Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης της Ουκρανίας, απευθύνοντας έκκληση για την εκκένωσή της. «Δεν ελέγχουμε τα πάντα« δήλωσε ο Vadym Boichenko, δήμαρχος της Μαριούπολης ζωντανά στην τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα είμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο δήμαρχος ζήτησε την ολοκληρωτική εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της πόλης η οποία πριν την ρωσική εισβολή μετρούσε πάνω από 400.000 κατοίκους.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται στην υπό πολιορκία Μαριούπολη σήμερα, μια πόλη που είναι αδύνατον να επιβιώσεις αφού δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και σύνδεση. Είναι πραγματικά τρομακτικό», είπε.

Μιλώντας στο CNN ο δήμαρχος της πόλης είπε: «Η πιο σημαντική μας αποστολή είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα υπάρχουν 26 λεωφορεία σε αναμονή για να μεταβούν στην Μαριούπολη αλλά δυστυχώς δεν έχουν άδεια να μετακινηθούν. Αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα αλλά η Ρωσία παίζει μαζί μας», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.