Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Το μήνυμα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου για την ενδοοικογενειακή βία

  

Tην ανησυχία της για την αυξητική τάση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά το χαιρετισμό της στην επετειακή εκδήλωση της Unicef για τα 75 έτη Συνεργασίας για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

«Θα ήθελα να επισημάνω φαινόμενα που πρέπει να μας προβληματίζουν, όπως το bullying και η βία στα σχολεία, οι κίνδυνοι από την αλόγιστη και ανεπιτήρητη χρήση του Διαδικτύου και ο εκφοβισμός μέσα απ’ αυτό, η προώθηση εφήμερων και καταναλωτικών προτύπων, η αυξητική τάση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας, η ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών.

Φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, που πρέπει να μας ωθήσουν να εξετάσουμε και να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολιτών και γονέων. Ας μη λησμονούμε ότι η καθημερινότητα των γονέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, το οποίο εκ των πραγμάτων εμπλέκεται στις φιλοδοξίες, στους φόβους, στις κλίσεις τους. Οι αντιδράσεις τους επιδρούν στο χαρακτήρα του και διαμορφώνουν, στη συνέχεια, τη δική του συνύπαρξη με το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους, τους συμπολίτες του», τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα, χώρα προορισμού χιλιάδων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασυνόδευτων, ανήλικων παιδιών. «Αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση με βάση τις ιδιαιτερότητές της και στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης όλων αυτών των παιδιών, μέσω συνεργασιών και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των μετεγκαταστάσεων. Τα κέντρα υποστήριξης παιδιών και οικογενειών, το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καθώς και τα κέντρα άτυπης εκπαίδευσης της UNICEF ενισχύουν την τοπική και εθνική ικανότητα αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος».