Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Απολογισμός έργων και δράσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα

  

«Δεν θα επαναπαυτούμε ούτε μία στιγμή και το νέο έτος. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού, που με κόπο και θυσίες μας εξουσιοδοτεί να διοχετεύσουμε με απόλυτο σεβασμό και ουσία, σε έργα και δράσεις που θα τον ωφελήσουν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Αυτό, δήλωσε ο περιφερειάρχης της Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη.

Με αφορμή και την επίσκεψή του σε τρία Υπουργεία, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης, γνωστοποίησε τα κυριότερα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων.

 

Με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή

1. Η κατασκευή του νέου γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Αργολίδας θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
2. Η παράκαμψη Λαγκαδίων, του οδικού άξονα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία, θα προχωρήσει όταν ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.
3. Υπάρχει συμφωνία και έγκριση για να προχωρήσει το υδατοδρόμιο της Τάκας.
4. Αρχές του 2022 θα μπει ο εργολάβος για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μειώνη.
5. Θα οργανωθεί ημερίδα για τη Δυτική Οδό.
6. Θα πρέπει πρώτα να λυθούν τα θέματα με το Υπερταμείο και έπειτα να προχωρήσει το θέμα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο θα προχωρήσει μόνο του και όχι μαζί με τα άλλα αεροδρόμια που είναι να παραχωρηθούν.
7. Για τα αντιπλημμυρικά έργα των δρόμων θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ.
8. Για το τμήμα Πυρί – Γύθειο, θα προσπαθήσει το Υπουργείο να το εντάξει στο τωρινό ΕΣΠΑ.
9. Για τις διαβρώσεις του Κορινθιακού Κόλπου υπάρχουν 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι μελέτες.
10. Στο κομμάτι του δρόμου Πύργος – Τσακώνα προχωρούν οι απαραίτητες μελέτες.

 

Με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

1. Υπήρξαν υπογραφές σε τρεις προγραμματικές συμβάσεις. Δύο αφορούσαν την Κορινθία (Νεμέα, Κιάτο) και μία την Μεσσηνία.
2. Εξελίξεις για το Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης (εκπόνηση μελετών).
3. Εκπόνηση μελετών για το Κάστρο Μεθώνης και το Κάστρο Κορώνης.
4. Η διεξαγωγή των άυλων εκδηλώσεων θα γίνεται αφού πρώτα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις και αφού γνωμοδοτήσει για αυτές ειδική καλλιτεχνική επιτροπή.
5. Σύντομα η απόφαση για τη λύση του προβλήματος με τις ανασκαφικές έρευνες στο δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι, με την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του Υπουργείου, αλλά και του ίδιου του Περιφερειάρχη.
6. Θετικές εξελίξεις για το έργο του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.

 

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη

1. Θα υπάρξει φροντίδα για το πρόβλημα με τα μανταρίνια της Αργολίδας.
2. Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου ο Υπουργός θα βρεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ο Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας τον απολογισμό του έτους, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

• Για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων

«Επιτέλους τελειώσαμε. Ξεκινούν τα έργα άμεσα. Λείπει μόνο μία δική του τυπική υπογραφή. Φροντίζουμε να περιορίσουμε το 10μηνο, ώστε να παραλάβει η εταιρεία άμεσα τα σκουπίδια από περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα.

• Για το νυν ΕΣΠΑ

«Χρηματοδοτούμε με 15 εκατ. ευρώ το τρένο και με 20 εκατ. ευρώ την επέκταση του φυσικού αερίου, εάν αναλάβει το έργο η ΔΕΔΑ. Προβλέπουμε 100 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων για στήριξη όλης της επιχειρηματικότητας. Στην υγεία, μέσω ΕΣΠΑ και άλλων πηγών δίνουμε 34 εκατ. ευρώ. Έχουμε νέα οδικά έργα στο νυν ΕΣΠΑ, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Για την Αργολίδα 60 εκατ. για την σύνδεση Ναυπλίου – Άργους με Α7, 11 εκατ. για την Αρκαδία, 58 εκατ. για τη Λακωνία (ίσως και 70 εκατ.), 48 για την Κορινθία και 50 για τη Μεσσηνία».

Για το νέο ΕΣΠΑ

«Ετοιμάζουμε μελέτες για το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και για το ΠΔΕ που έχει για εμάς 70 εκατ. Ευρώ. Θα κάνουμε δημόσια διαβούλευση για να μας πει ο κόσμος τι έργα θέλει».

Για τις άλλες δράσεις

«Έχουμε 22 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ προχωράμε γρήγορα και τα νέα Διοικητήρια. Διαθέτουμε 11,5 εκατ. ευρώ για την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ στον πολιτισμό έχουμε προς διάθεση 40 + εκατ. Στον αθλητισμό έχουμε 10 εκατ. ευρώ για διάφορα έργα. Η Μεγαλόπολη θα στηριχθεί σ’ όλα τα επίπεδα. Όλοι οι πόροι, οι ενισχύσεις και οι πρόνοιες θα πάνε εκεί και σε ένα κομμάτι της Γορτυνίας. Δίνουμε 700.000 ευρώ για περιφράξεις στον Ισθμό της Κορίνθου και άλλες 700.000 για την πυρόσβεση στις Μυκήνες. Στηρίζουμε ιδρύματα και δομές, ενώ δίνουμε και 1.000 λάπτοπ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης».