Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Σχολεία: Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται ν’ ανοίξουν – Η πίεση στην Επιτροπή & οι αντιδράσεις

Σχολεία: Γιατί η κυβέρνηση βιάζεται ν' ανοίξουν - Η πίεση στην Επιτροπή & οι αντιδράσεις 

Η κυβέρνηση βιάζεται ν’ ανοίξει τα σχολεία και δεν το κρύβει.

Το είπε στο πρώτο briefing μετά τα Χριστούγεννα χωρίς ενδοιασμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

Ήταν η πρώτη δημόσια πίεση προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Και ναι μεν μ’ αυτά και μ’ αυτά διαμορφώθηκε μία (μικρή και μάλλον ευκαιριακή)

πλειοψηφία, που υιοθετούσε την άποψη Μαξίμου -Κεραμέως για άνοιγμα στις 8 ή έστω στις 11 Ιανουαρίου,

ωστόσο οι φωνές κάποιων που δεν καταλαβαίνουν από κάθε είδους πιέσεις μέσα στην Επιτροπή, μετέθεσε την απόφαση για τις 4 Ιανουαρίου. Ίσως και αργότερα. Κι ας βάζει ο κ. Πέτσας τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως ορόσημο. 

12.300 θάνατοι έως τον Απρίλιο;

Γιατί, όπως τονίζουν όσοι παρακολουθούν με ψυχραιμία και χωρίς «γαλάζια», «κόκκινα» ή «πράσινα» γυαλιά την εξέλιξη της πανδημίας:

«δεν μπορείς να λες τα ίδια με 476 κρούσματα (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα 26/12, όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις ο Σ. Πέτσας)

και με 1.047 (σ.σ. χθες) όταν ζητήθηκε ‘εδώ και τώρα’ από την Επιτροπή ν’ αποφασίσει για το άνοιγμα των σχολείων στις 8/1.

Όταν, μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός σου ανακοινώνει παρατάσεις lockdown & νέες ‘κόκκινες’ περιοχές.

Και ούτε, βεβαίως, μπορείς να λες τα ίδια στις 4/1, όταν ακόμη και με περιορισμό των τεστ στο ελάχιστο,

συνεχίζεις να έχεις τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Γιατί, τότε θα την πατήσεις όπως με τον τουρισμό του καλοκαιριού και την ‘ανεμελιά’ του φθινοπώρου και θα οδηγηθείς σε τρίτο (και χειρότερο) κύμα. Και τότε δεν σε σώζει κανένα εμβόλιο από την πρόβλεψη

ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τους 12.300 θανάτους μέχρι την 1η Απριλίου.»

Πρόβλεψη που προέρχεται από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

«Κανονικότητα», ανασχηματισμός και εκλογές

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση βιάζεται και δεν το κρύβει; Βιάζεται, γιατί, θέλει να επανέλθει εδώ και τώρα η χώρα, έστω και σε (μία πλασματική) κανονικότητα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της, που, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, είναι για ανασχηματισμό τον Ιανουάριο και εκλογές τον Μάιο, Ιούνιο. Το πρώτο σκέλος του δημοσιεύματος το επιβεβαίωσε χθες η Καθημερινή, ξεφτιλίζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που προχθές διέψευδε κατηγορηματικά τον ανασχηματισμό. Χθες, βεβαίως, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας, που αποτελεί την «επίσημη» φωνή του Μαξίμου τα γύρισε, λέγοντας (στον Σκάι) ότι:

«αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός κι αν ή πότε θ’ αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Θα το κάνει όταν θέλει κι εκείνος θα κρίνει ποιοι μπορούν ν’ αξιοποιηθούν ή να αλλάξουν πόστο».

 aftodioikisi.gr