Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: H ώρα της κρίσης – Ανακοινώνονται οι ποινές

  

Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, έρχεται ακόμη μια σημαντική στιγμή για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εδώ και 5,5 χρόνια τη δικάζει: η ώρα της ανακοίνωσης των ποινών. 

Μπορεί ο Γιάννης Λαγός να επιχείρησε να καθυστερήσει τη διαδικασία (πριν ξαναφύγει για Βρυξέλλες), μπορεί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του να σνομπάρουν το δικαστήριο, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να… σηκωθούν (κατά το “εγέρθητι” του ’12) για να ακούσουν τις ποινές. 

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής ποινής που θα εκτίσουν, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε λίγο πιο κάτω από την ανώτατη ποινή. Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη. Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να προταθεί είναι τα 15 έτη. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Αναλυτικά οι ποινές που πρότεινε η κυρία Οικονόμου για τους καταδικασμένους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη
  • Χρήστος Παππάς: 13 έτη
  • Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη
  • Γιάννης Λαγός: 13 έτη
  • Γιώργος Γερμενής: 13 έτη
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 13 έτη

Επίσης πρότεινε την ποινή των ισοβίων για τον Ρουπακιά και για όσους έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα  (Ιωάννη Καζαντζόγλου, Γιώργο Πατέλη, Αναστάσιο Πανταζή) προτάθηκε κάθειρξη οκτώ ετών.

Επίσης πρότεινε την κάθειρξη Χρυεπτά ετών στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, , Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης).

Για τους πρώην βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Μπούκουρα, Αρβανίτη, Μίχο και Αλεξόπουλο) αλλά τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό προτείνει κάθειρξη 5 ετών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και σήμερα έξω από το Εφετείο Αθηνών, ενόψει της απόφασης για τις ποινές της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής ενώ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν έχει προκληθεί κάποιο επεισόδιο. Η διαδικασία θα άρχιζε στις 12:00 όπως είχε γίνει γνωστό. Ακόμα όμως η πρόεδρος και οι δικαστές δεν έχουν ανέβει στην έδρα...