Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Live ) - Έρχεται χιονιάς και… πολικές θερμοκρασίες – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Παρακαλώ περιμένετε, η εικόνα θα εμφανιστεί σε λίγο.
Το κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τα νότια, όμως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών φέρνει μαζί με ισχυρές καταιγίδες και πολλά χιόνια. Πελοπόννησος, Στερεά και Θεσσαλία θα έχουν αρκετές χιονοπτώσεις, ενώ ισχυρές καταιγίδες θα υπάρχουν τόσο στην κεντρική χώρα, όσο και στα νησιά. Η κακοκαιρία θα έρθει σε δύο κύματα. Ένα σήμερα μέχρι και αύριο το απόγευμα και ένα δεύτερο από το Σάββατο το μεσημέρι ως την Κυριακή το μεσημέρι. Ο Καιρός αλλάζει τα Χριστούγεννα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως το βράδυ και νωρίς του πρωί θα υπάρχει παγετός που στα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρός.
Ήδη η πρόβλεψη για χιονόπτωση  στα βουνά με υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα έχει επιβεβαιωθεί

Νεφώσεις που προοδευτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά . Τα φαινόμενα  θα επικεντρωθούν στην κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοπονήσσου. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ανοιχτά του νότιου Ιονίου και μετά το απόγευμα στην Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο. 
Όσον αφορά στις χιονοπτώσεις, αυτές θα καταστούν προοδευτικά πυκνές στα ορεινά των νομών Κορινθίας, Αχαίας, Αρκαδίας , Φωκίδας(κυρίως ανατολικά), Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευρυτανίας(κυρίως ανατολικά), περιοχές στις οποίες τα χιόνια θα απασχολήσουν και ημιορεινά τμήματα ( έως και 400μ στη βόρεια Στερεά , 500-600μ στην κεντρική Στερεά και την βόρεια Πελοπόννησο). Κατά περιόδους θα χιονίζει πυκνά και στα ορεινά της Εύβοιας , με το ελάχιστο υψόμετρο χιονόπτωσης να κυμαίνεται στα 600-700μ κατά μέσο όρο. Είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε σχεδόν πεδινές περιοχές στο εσωτερικό της νότιας Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς ( ~150-200μ). 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί / βόρειοι στα ανοιχτά των θαλασσών ισχυροί έως πολύ ισχυροί (6-7 bf) , ενώ η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τις σημερινές τιμές της. 
Στην Αττική , θα έχουμε βροχές, ασθενούς και παροδικά μέτριου χαρακτήρα, ενώ αναμένονται αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά , πάνω από τα 700μ περίπου. Ειδικότερα, αρκετά χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, θα χιονίσει όμως και στην Πεντέλη και τον Υμηττό. 
Παρασκευή:
Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων αναμένεται σταδιακά και μέχρι νωρίς το πρωί στις περισσότερες περιοχές που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο θα παραμείνουν οι αυξημένες νεφώσεις στα κεντρικά και νότια και στην νότια και κεντρική Πελοπόννησο  ο καιρός θα επιδεινωθεί ξανά μέσα στην ημέρα με βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Φαινόμενα ηπιότερης έντασης και παροδικότερου χαρακτήρα αναμένονται επίσης στην ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια. Ισχυρές βροχές , σποραδικές καταιγίδες και πυκνά χιόνια σε πολύ ορεινά τμήματα αναμένονται στην Κρήτη. 
Όσον αφορά στα χιόνια : Η σταδιακή προσέγγιση της νότιας χώρας από θερμότερες αέριες μάζες αναμένεται να ανεβάσει τα επίπεδα παγοποίησης στις ανατολικότερες ηπειρωτικές περιοχές, πχ στην Αργολίδα, την ανατολική Αρκαδία, την Λακωνία, την Αττική και τη νότια Εύβοια, με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να ανέλθουν σταδιακά σε μεγαλύτερα υψόμετρα , περίπου στα 1800-2000μ στη νότια Πελοπόννησο και τα 1100-1200μ στην Αττική και την Εύβοια. Οι εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όμως θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο από αυτή την ήπια θερμή μεταφορά , και έτσι θα συνεχίζει να χιονίζει έως και σε ημιορεινές περιοχές στο εσωτερικό της βόρειας Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Φθιώτιδας, της δυτικής Βοιωτίας , της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Στις υπόλοιπες περιοχές τα χιόνια θα ανέλθουν περίπου 100-200μ ψηλότερα από τα υψόμετρα που εκτιμώνται για αύριο. 
Στα πολύ ορεινά της Λακωνίας, στα ορεινά & ημιορεινά της Αρκαδίας( κυρίως ανατολικής), της Κορινθίας και της Αχαίας( κυρίως ανατολικής) εκτιμάται ότι θα συσσωρευθούν μεγάλα ύψη χιονιού , τα οποία πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε ορεινούς όγκους όπως για παράδειγμα η Ζήρεια, ο Χελμός, το Μαίναλο και ο Πάρνωνας. Αξιόλογες και κατά τόπους μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται επίσης στα ορεινά της κεντρικής / ανατολικής Στερεάς και ειδικότερα στον ανατολικό Παρνασσό, την Οίτη, τα ανατολικά Βαρδούσια μέχρι και κοντά στους πρόποδες των βουνών αυτών, καθώς και στον Ελικώνα και την Δίρφη.
Στην Αττική, ικανοποιητική χιονόστρωση φαίνεται να έχουν και τα ψηλότερα τμήματα του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας. Στα υπόλοιπα ορεινά του νομού τα όποια φαινόμενα θα εκδηλώνονται με τη μορφή βροχής ή χιονόνερου. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως ανατολικοί πολύ ισχυροί (6-7 bf) και τοπικά , κυρίως στα νότια ανοιχτά των θαλασσών, θυελλώδεις ( 8-9 bf). H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 
Σάββατο:
Με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στην ανατολική και νότια χώρα με τα έντονα φαινόμενα να μετατοπίζονται σταδιακά προς το νότιο και ανατολικό Αιγαίο και με τις χιονοπτώσεις να επιμένουν σε ορεινές περιοχές της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας και της Κρήτης. Στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα τα φαινόμενα αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσουν και ο καιρός να βελτιωθεί , με παράλληλη εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας. 
Στην Αττική , την Βοιωτία και την Εύβοια , μέσα στο πρώτο μισό της ημέρας, φαίνεται να έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις , οι οποίες γρήγορα θα απασχολήσουν και πάλι περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο ( περίπου 600-700μ , ίσως και λίγο χαμηλότερα). 
Η ύφεση του καιρού που περιμένουμε από το μεσημέρι θα είναι πρόσκαιρη στην ανατολική Ελλάδα, καθώς φαίνεται να μας προσεγγίζει μια νέα διαταραχή , η οποία είναι ικανή να κατεβάσει τα χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά.
Ως αργά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά, ωστόσο το κύμα αυτό θα εξασθενήσει μέχρι το απόγευμα.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η θερμοκρασία στα νησιά και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας να ανέβει πάνω από τους 10 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές να φτάσει ακόμη και στους 15 βαθμούς.
Οι βοριάδες ωστόσο μένουν και έτσι νωρίς το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει παγετός και δεν αποκλείεται να υπάρχουν σημεία των δρόμων που θα κρύβουν κινδύνους ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο.
Την Τρίτη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.