Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Επέλαση του χιονιά στην χώρα: Στα λευκά Κορινθία - Αχαϊα - Που υπάρχουν προβλήματα.

Καιρός: Σκεπάζει τα πάντα ο δυνατός χιονιάς – Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά [pics] | Newsit.gr
Ο καιρός άλλαξε, η θερμοκρασία έπεσε και χιόνι έχει αρχίσει να πέφτει από το πρωί σε πολλές περιοχές της βόρειας , της κεντρικής Ελλάδας αλλά και της  Πελοποννήσου..

Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:
*Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
*Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
*Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
*Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
*Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
*Γκούρας-Λικούριας, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
*Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.
Στα λευκά, όμως, ξύπνησαν και πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων,
στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της χιονόπτωσης.
Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.
Να σημειωθεί, ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μένουν ανοικτοί οι δρόμοι.
Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, καθώς αυτή την ώρα, άνθρωποι και μηχανήματα δίνουν μάχη στην περιοχή του Μαρτίνου για να κρατηθεί ανοιχτός ο εθνικός δρόμος.
Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.
Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. και πριν από λίγο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.
Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα. Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τις αλυσίδες.
Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις 4 το απόγευμα, με συνέπεια πολλά χωριά να μην έχουν επικοινωνία.
Αυτή την ώρα μηχανήματα των δήμων κινούνται προς τους κεντρικούς άξονες για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν για στοιχειώδη συγκοινωνία, στους κεντρικούς δρόμους.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας χιονίζει ακατάπαυστα το τελευταίο δίωρο και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει τόνοι από αλάτι από το μεσημέρι και μετά.
Η ένταση της χιονόπτωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και στις περιοχές των Καμένων Βούρλων, της Αμφίκλειας και της Κάτω Τιθορέας.
Τόσο οι δήμοι, όσο και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δεκάδες μηχανήματα στο δρόμο, προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, ενώ έχουν μισθώσει και πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη περιοχή.
Στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιονίζει από τις πρωινές ώρες, ενώ το κρύο είναι αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές. Εικοσιπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούν για να καθαρίσουν το χιόνι στο οδικό δίκτυο, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι.
Χιονόπτωση και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, στα ορεινά και πεδινά και στο νομό Καρδίτσας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, συνδράμει στο καθαρισμό του χιονιού με 24 μηχανήματα. Μέχρι τώρα στο οδικό δίκτυο του νομού Καρδίτσας δεν παρουσιάζονται προβλήματα και είναι ανοικτό.
Χιονοπτώσεις παρατηρούνται και στο νομό Λάρισας, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Η Περιφέρεια έχει δώσει εντολή σε μηχανήματα με αλάτι να βρίσκονται στη περιοχή της Μελούνας, στις περιοχές Καλλιπέυκη, Αμπελάκια αλλά και στη Ραψάνη και την Σπηλιά.
Επίσης, σε ετοιμότητα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Παπαδημόπουλο, βρίσκονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφόσον υπάρξει επιδείνωση του καιρού και ενταθεί η χιονόπτωση κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Υπενθυμίζεται πάντως, πως από το πρωί χιονίζει και μέσα στη πόλη της Λάρισας με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετά χαμηλές.
Οι πρώτες νιφάδες χιονιού, όμως, έπεσαν και στη Λάρισα. Τα ορεινά έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, ενώ από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Λάρισας. Oι εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα onlarissa είναι από το Λιβάδι Ελασσόνας,που ήδη έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε χωριά του Κισσάβου.
Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στην Καρδία Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικά στη Χαλκιδική σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους οδηγούς που κινούνται στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου από το 52ο χλμ, στο ύψος του Αγίου Προδρόμου έως την είσοδο του Πολυγύρου.
Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγιάς και στον επαρχιακό δρόμο Αρναίας-Ταξιάρχη.

Έκτακτα μέτρα προστασία από τους Δήμους Αθηναίων

Μέτρα προστασίας για τους άστεγους και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, από την Παρασκευή και για όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.
Από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη θερμαινόμενη αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με είσοδο από την οδό Σόλωνος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί τετραψήφια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον αριθμό 1595 του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.
Ομάδες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα επιχειρούν επιτόπιες παρεμβάσεις, παρέχοντας ρουχισμό και κουβέρτες αλλά και δίνοντας πληροφορίες για μεταφορά σε οργανωμένες δομές.
Το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι τη λήξη της επιφυλακής στα νούμερα 210 5246515 και 210 5246516 για να δέχεται τις αναφορές πολιτών σχετικά με τον εντοπισμό αστέγων που έχουν ανάγκη από βοήθεια.
Την προσπάθεια ενισχύει η πρόσφατη καταγραφή αστέγων που διενήργησε ο δήμος Αθηναίων με συναρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, προκύπτει ότι τουλάχιστον 187 είναι τα σημεία όπου εντοπίστηκαν ισάριθμοι άστεγοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τα σημεία).

Θερμαινόμενες αίθουσες και στον Πειραιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε για το επόμενο 48ωρο ο και ο Δήμος Πειραιά.
Ο δήμος θα διαθέσει θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία των πολιτών. Συγκεκριμένα, διαθέτει το Β1 ΚΑΠΗ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Βασ. Γεωργίου και τη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης», που στεγάζεται στον «Πύργο», στο λιμάνι.

Καπάκης: Αυξημένη η ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης παρουσίασε την εικόνα των καιρικών συνθηκών ως μια περιέγραψε «κλασική χειμωνιάτικη ημέρα».
Η ίδια εικόνα, είπε, θα επικρατήσει και αύριο και από το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.
Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, είπε ο κ Καπάκης προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να πει στον κόσμο είναι «πως δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται, ούτε να καθησυχάζει».
Όπως είπε απόψε παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με κάποια αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στο ορεινό χωριό Παγώντα της Βόρειας Εύβοιας καθώς δεν είχαν αλυσίδες.
Γενικά στα ορεινά της Εύβοιας και άλλων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας έχουν πέσει αρκετά χιόνια ενώ αύριο αναμένονται ισχυροί άνεμοι στα νότια της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη από την πορεία της αυριανής ημέρας θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα που θα έχουμε την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων.