Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ ΥΜΝΕΙ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ!

Χρόνια πολλά! Σήμερα ημέρα εορτής της συνάξεως του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και των Αγγελικών ταγμάτων αφιερώνουμε σε όλους τους Έλληνες έναν ύμνο προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

  O μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Δημήτριος Μιχάκης υμνεί τον Ταξιάρχη Αρχάγγελο Μιχαήλ, σε ποίηση του Ιερέως π. Γεώργιου Διαμαντόπουλου!  Ακολουθεί ο ύμνος " Ο Ναός
του Ταξιάρχη" σε στίχους του Ιερέως π. Γεωργίου Διαμαντόπουλου και Μουσική Σύνθεση και Ερμηνεία Δημητρίου Μιχάκη. Συμμετέχει ο ερμηνευτής κ. Μάριος Καπνιάς.

Ο Ιερεύς π. Γεώργιος Διαμαντόπουλος
                                                                          Μάριος Καπνιάς        Δημήτρης Μιχάκης

 Αυτό το ποίημα ενέπνευσε τον μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή κ.Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος το μελοποίησε με μουσική και ερμηνεία,  που εμπνεύσθηκε από τις εικόνες και την μεγαλοπρέπεια ενός μεγάλου Ιστορικού ΕλληνΟρθοδόξου Ιερού τόπου, όπου ο Δημήτριος Μιχάκης προσεύχεται από παιδί, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της νήσου Θάσου, της Μακεδονίας μας, όπου στην Ιερά Μονή φυλάσσεται ο Τίμιος Ήλος της Δεξιάς Χειρός του Ιησού Χριστού και η Θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ!   Ο Ύμνος προς τον Ταξιάρχη Μιχαήλ " Ο Ναός του Ταξιάρχη " εκδόθηκε ως μουσικό έργο στον Δίσκο 
" Προφητείες και Ωδές "

Ο σύγχρονος Εθνικός μας  ποιητής και Ιερεύς π. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους των Ελλήνων Σχολής της Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως, σε ποίημά του περιγράφει το Κάστρο της Νισύρου κάτω από το οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε και εντός αυτού δεσπόζει το βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ.

 

Σε αυτό λοιπόν το ποίημά του, ο ποιητής περιγράφει μεταφυσικές εικόνες της παρουσίας του Αρχαγγέλου Ταξιάρχου Μιχαήλ στον Ναό του, μέσα από τις εμπειρίες και τα θαύματα πού είχε ζήσει από μικρό παιδί ο Ιερεύς και τον ενέπνευσαν και ακολούθησε αυτή την ευλογημένη οδό της ιερωσύνης! Επίσης περιγράφει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έφυγαν ως μετανάστες από την Νύσιρο και έφθασαν έως την Αστόρια της Αμερικής, όπου οι Έλληνες της Ομογένειας γίνονται Ιεραπόστολοι του Χριστού και της Ελλάδος, με την προστασία του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Σημείο αναφοράς αποτελεί βέβαια και αναφορά του μεγάλου θαύματος του Ταξιάρχη Μιχαήλ όπου επιτέλεσε όταν οι Γερμανοί κατα την κατοχή προσπάθησαν να εισβάλλουν στον Ναό του και βοήθησε στην απελευθέρωση των Δωδεκάνησων.

Ο Αρχάγγελος Ταξίαρχος Μιχαήλ είναι προστάτης των Ελλήνων και της Ελλάδος, ο οποίος σε όλες τις εποχές έδειξε την παρουσία του, όπως το 1453 όπου ο Ταξιάρχης Μιχαήλ κατακεραυνοβόλησε τους βέβυλους Τούρκους στον Ναό του στην Θάσο για να προστατέψει τον Τίμιο Ήλο του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ!

Στίχοι

Ο Ναός του Ταξιάρχη


Πύργος της Νίσυρος και σέμνωμα.
Ο ναός του «Ταξιάρχη», μες στο κάστρο.
Πάνω του, σταματά για σέλωμα,
Το τέθριππο του ήλιου άστρο. 
Μοναχός λειτουργιέται και μιλά
Και περπατά, ο Μιχαήλ, μεσ’ το ναό 
Ναός, που χάνεται στα σύννεφα ψηλά
Ενώνοντας το κάστρο με τον ουρανό. 
Η τοιχογραφημένη του φιγούρα -
Πελώρια είναι και πανώρια-
Ελάφι, στ’ αγιάσματός  του  την τσιγγούρα
Φέρνει την ψυχή μας απο την Αστόρια..
Απ’ άυλους, αιθέριους δρόμους
Μας φέρνει πίσω σαν τους Αποστόλους
Κι αφού μας δώσει συμβουλές και νόμους
Μας ξαποστέλει,όπου γης, ιεραποστόλους. 
Πύργος της Νίσυρος και σέμνωμα
Της Δωδεκάνησος και όχι μονάχα
Έλαβε μέρος στων νησιών μας το λευτέρωμα 
Χάνοντας της καστρόθυράς του, την αρπάχα.





Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου της Θάσου
Ο Ναός του Ταξιάρχη άνω στο κάστρο της Παντονίκης της Νισύρου
To κάστρο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Θάσου!