Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ «Αυτές τις προτεραιότητες έχουμε, αυτές τις αλλαγές οραματιζόμαστε και γι’ αυτή την κοινωνία παλεύουμε»




Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28 Ιουλίου 2016, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής βίας μέσω υπολογιστών και λοιπών διατάξεων, αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:

«Το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε συνέχεια άλλων νομοθετικών του παρεμβάσεων, με τις οποίες υπερασπίζεται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα μέρος του παράλληλου προγράμματος, το οποίο έχει πει αυτή η Κυβέρνηση ότι θα πράξει. Λόγω της κρισιμότητας, αλλά και της ποικιλίας των ρυθμίσεων που περιέχει, θεωρώ πως πρόκειται για ένα νομοθέτημα σημαντικό -ειδικά για εμάς που ασχολούμαστε με τον τομέα της δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, η τροποποίηση της νομοθεσίας καθίσταται πλέον αναγκαία για προφανείς λόγους. Η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου και των συστημάτων υπολογιστών γενικότερα, έχει γεννήσει νέα φαινόμενα και νέες παραλλαγές αξιόποινων πράξεων μέσω του κυβερνοχώρου. Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώνεται σήμερα, είναι το άρθρο 9, το οποίο προβλέπει τα σχετικά με αξιόποινες πράξεις παιδικής πορνογραφίας, θεσμοθετώντας ένα ευρύ και ολοκληρωμένο πεδίο εφαρμογής και προστασίας.

Παράλληλα σημαντικές είναι και οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης αυτής, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ξενοφοβικής και ρατσιστικής φύσης μέσω συστημάτων υπολογιστών. Διατάξεις απολύτως αναγκαίες, εάν αναλογιστούμε τις ρατσιστικές δημοσιεύσεις, δηλώσεις, λεκτικές επιθέσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρο πολύ συχνά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα λεγόμενα social media.

Η Ελλάδα, όμως, τον τελευταίο καιρό γυρίζει την πλάτη σε ξενοφοβικές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Αυτή η αλλαγή, βέβαια, καθόλου τυχαία δεν είναι, παρά αποτελεί απόρροια μίας γενικής αντιρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα Υπουργεία της Κυβέρνησης της Αριστεράς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ιδίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα από μία δέσμη διατάξεων και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της πάταξης των ρατσιστικών συμπεριφορών.

Εν συνεχεία, θα ήθελα να εστιάσω σε δύο από τις λοιπές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, οι οποίες θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας. Το άρθρο 15 εισάγει παράταση των ρυθμίσεων του ν.4322/2015 για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Συγκεκριμένα, παρατείνονται ορισμένες διατάξεις για την αποφυλάκιση έως και τις 27 Απριλίου 2017. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο θέμα των φυλακών, όπως έγινε στα Διαβατά, όπως γίνεται με τη βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

Επιπλέον, στο άρθρο 18 του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπεται μία πολύ σημαντική διάταξη για τους τριτέκνους. Υπάγονται και αυτοί πλέον στα προστατευόμενα πρόσωπα του ν. 2643/1998, σχετικά με τη μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών όπως οι πολύτεκνοι, οι ΑΜΕΑ κλπ. Η στήριξη αυτή υπαγορεύεται τόσο από το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, όσο και από την κοινωνική πολιτική που θέλει να χαράξει αυτή η Κυβέρνηση. Τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων είναι -και πρέπει να είναι- προτεραιότητά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι τα προηγούμενα νομοσχέδια αλλά και αυτά που θα έλθουν, είναι η δική μας ατζέντα. Αυτές τις προτεραιότητες έχουμε, αυτές τις αλλαγές οραματιζόμαστε και γι’ αυτή την κοινωνία παλεύουμε, ξέροντας πολύ καλά τις δυσκολίες που περνάει. Οτιδήποτε άλλο, όμως, στο θέμα των δικαιωμάτων και της εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ανήκει στο παρελθόν και ευτυχώς θα μείνει εκεί».

Κόρινθος, 01.08.2016

                                                      Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας