Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το προσφυγικό.

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το προσφυγικό και οι τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα αντικείμενα της συνεδρίασης.

Όπως σημείωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης «η Ελλάδα επιδιώκει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο, υπερβαίνοντας τα προβλήματα του πλαισίου του Δουβλίνου, με έμφαση στην υποχρεωτικότητα της κατανομής στα Κράτη μέλη και στην λειτουργία ενός αντικειμενικού μηχανισμού χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σε σχέση με τη φύλαξη των ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρωπαϊκή δύναμη θα πρέπει να λειτουργεί με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ως προς τα ζητήματα των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, θα πρέπει να επιταχυνθούν αισθητά οι διαδικασίες και να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών σε αυτές».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αντώνιος Συρίγος, αφού καλωσόρισε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει μια Ελλάδα με χιλιάδες προβλήματα και μια Ευρώπη που βρέθηκε ανέτοιμη και διστακτική απέναντι στο εύρος και την έκτασή του. Ανέφερε ότι η λύση σε αυτό δεν μπορεί να είναι μια Ευρώπη-φρούριο αλλά μια Ευρώπη που θα στηριχθεί δυνατά στα «μεγάλα» της θεμέλια, δηλαδή τις ευρωπαϊκές αξίες και έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας να μην επιτραπεί σε κάποιους νοσταλγούς μαύρων εποχών του παρελθόντος να ροκανίσουν τα θεμέλια αυτά.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής των ευρωβουλευτών κ. Péter Niedermüller τόνισε «Είδαμε τί προσπάθειες έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός, για να προσπαθήσουν να διαχειριστούν αυτά τα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα. Σε μια χώρα που τόσο πολύ υποφέρει από τη βαθιά οικονομική ύφεση. Συμφωνώ ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και περισσότερη επίδειξη αλληλεγγύης από τους ευρωπαίους εταίρους τους συμπεριλαμβανομένου του Ευρωκοινοβουλίου, για να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω και εγώ στις Βρυξέλλες.
Στη συνεδρίαση έλαβαν τον λόγο βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Νικόλαος Ξυδάκης

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης