Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να παραδειγματιστούν από γειτονικές πρωτοβουλίες …!!

Αυτήν εδώ την ώρα που για πολλούς είναι η ύστατη ώρα επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι ακόμη σώζεται ….
Διαβάζοντας διαπίστωσα την εξαιρετική πρωτοβουλία που είχε ο Βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Θανάσης Δαβάκης για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ από το Δήμο Σπάρτης ως Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στην οποία και έλαβε την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτά σε απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει στη βουλή.
Το Ξενία Σπάρτης σήμερα, είναι και αυτό ένα από τα πολλά κτήρια με εξαιρετική σημασία τα οποία δυστυχώς καταρρέουν.

Με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης στο γειτονικό Νομό Λακωνίας, επαναφέρω παλαιότερη πρόταση μου που είχα δημοσιεύσει στις 03-06-2013 για την αξιοποίηση του Ξενία Βυτίνας και του "Σανατόριου της Μάνας" στα Μαγούλιανα Γορτυνίας  αλλά και άλλων αντίστοιχων κτιριακών μονάδων από την Τοπική Κοινωνία τους Δήμους και την Περιφέρεια.
Πιο συγκεκριμένα τότε είχα κάνει μέχρι και ερώτηση με μορφή επιστολής στον τότε Υπουργό κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο λόγω του ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το «Σανατόριο της Μάνας» αποτελούσε τότε ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας και σήμερα του ΤΑΙΠΕΔ.
Γνωρίζοντας  ότι , το κράτος των Αθηνών «δυστυχώς» σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά μακριά από την επαρχία, σημείωνα ότι  θα πρέπει να παραχωρηθεί η ιδιοκτησία, αλλά και η χρήση, αυτού του σημαντικού μνημείου, στην Τοπική Κοινωνία και την Τοπική Οικονομία. Διεκδικώντας  για τον τόπο μας την συνέχειά του και την αναπτυξιακή του προοπτική με την συνεργασία των φορέων του, οφείλουμε να πάμε τον τόπο μας πιο μπροστά, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε.           
Διατηρώντας  πάγια πεποίθηση μου ότι μόνο οι πολίτες του τόπου μας και οι δομές της τοπικής μας κοινωνίας, όπως οι Δήμοι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσαν να περισώσουν αυτό το κτήριο, καθώς και άλλα αντίστοιχα όπως το Ξενία Βυτίνας επαναφέρω την πρόταση μου αναμένοντας τα δέοντα από τους έχοντας ευήκοα ώτα.
Στην συνέχεια σας παραθέτω την τότε δημοσίευση - πρόταση μου (03-06-2013).
Δευτέρα 03-06-2013

                                                       ΠΡΟΣ :          κ. Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο
              

ΘΕΜΑ : Διάσωση κτιρίου Σανατορίου της Μάνας στα Μαγούλιανα

Αξιότιμε Kύριε Yπουργέ

Μεταφέροντας σας το αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στα Μαγούλιανα αλλά και όλης της Γορτυνίας για την άμεση κινητοποίηση όλων μας για την σωτηρία του κτιρίου του Σανατορίου της Μάνας, το οποίο  βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση σας επισυνάπτω την παρέμβασή μου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο προ μηνός.
Παρακαλώ πολύ, όπως με ενημερώσετε για:

1)  Tο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Σανατόριο της Μάνας, αφού ανήκει σε δομές του Υπουργείου Υγείας.

2)  Τις  προθέσεις σας περί της διάσωσης και αξιοποίησης του εν λόγω κτιρίου.

Όπως γνωρίζετε πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας και είναι υποχρέωση όλων μας, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την διατήρησή του, αλλά και για την ανάδειξη του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξετε ιδιαίτερη μέριμνα και για το εν λόγω θέμα .  
   Με εκτίμηση
                                               
                                                    Νικόλαος Γ. Γιαννακόπουλος

                                                                      Μέλος Αντιπροσωπείας   
                                                                      Τ.Ε.Ε.    Πελοποννήσου
                                                       «Σανατόριο της Μάνας» :   S.O.S  !!!

του Νικόλαου Γ. Γιαννακόπουλου (Γιόβα)
Πολ. Μηχανικός – Μ.Sc.

  Με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA «Όμορφος Κόσμος» γίναμε για ακόμη μια φορά θεατές της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας.
  Δυστυχώς το συγκεκριμένο κτήριο που βρίσκεται στα Μαγούλιανα του Δήμου Γορτυνίας ρημάζει καθημερινά με άμεσο κίνδυνο, την οριστική κατάρρευσή του.
  Κτήριο που αποτελούσε ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, πετρόκτιστο έργο Λαγκαδινών μαστόρων, που κτίστηκε με πρωτοβουλία και εράνους της αδελφής του Παύλου Μελά, Άννας Παπαδοπούλου,  καταδεικνύοντας τους αγώνες και το μεγαλείο του λαού μας. Η σημερινή του κατάσταση αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, την ολοκληρωτική απουσία  κάθε σκέψης διαφύλαξης ιστορικών μνημείων, αναπτυξιακής δράσης και καλυτέρευσης της καθημερινότητας του πολίτη από τους κρατικούς φορείς.
  Επειδή, από όσο μπόρεσα να μάθω, το ιδιοκτησιακό καθεστώς φαίνεται να ανήκει σε δομές του Υπουργείου Υγείας, θα παρακαλούσα τον συμπατριώτη μας Αρκά Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, να σκύψει με προσοχή στο θέμα, σώζοντας το κτήριο αυτό από την ολική καταστροφή.
  Σαφέστατα η εποχή δεν ενδείκνυται για σπατάλες, αλλά είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και σωστή διαχείριση μπορούμε πράγματι να σώσουμε ένα σημαντικό στοιχείο του τόπου μας.
  Για το λόγο ότι, το κράτος των Αθηνών «δυστυχώς» σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά μακριά από την επαρχία, θα πρέπει να παραχωρηθεί η ιδιοκτησία, αλλά και η χρήση, αυτού του σημαντικού μνημείου στην Τοπική Κοινωνία και την Τοπική Οικονομία.
  Μόνο οι πολίτες του τόπου μας και οι δομές της τοπικής μας κοινωνίας, όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσαν να περισώσουν αυτό το κτήριο. 
  Διεκδικούμε για τον τόπο μας την συνέχειά του και την αναπτυξιακή του προοπτική με την συνεργασία των φορέων του, οφείλουμε να πάμε τον τόπο μας πιο μπροστά, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε.