Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Μητσοτάκης: Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει -«Πάμε σε αέναο μνημόνιο»

Μητσοτάκης: Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει«Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, που δεν είναι επιτεύξιμα, θα καταδικάσει τη χώρα σε ένα αέναο μνημόνιο.


Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, καθώς το τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.


«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές με ένταση. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτό, το αίτημα σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να συγκρουστούμε με μία κυβέρνηση και να οικοδομήσουμε μία πλατιά συμμαχία με τους πολίτες» ανέφερε.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο γιατί είπε ψέματα στους πολίτες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2012, πρόσθεσε ότι έχουν ευθύνη και οι ευρωπαίοι για τη μη τήρησή της.

Είπε ακόμη ότι είναι θετική η συζήτηση για το χρέος αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο, ενώ το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι βαρύ και χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένη δέσμευση.

Επέρριψε δε ευθύνες στην Ευρώπη γιατί αποδέχεται το συγκεκριμένο μίγμα μέτρων αλλά και γιατί δεν έχει ανοίξει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος.

Απέδωσε στη στάση των ευρωπαίων το δημοψήφισμα για το Brexit και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον «κόφτη» που θα μπει στις δαπάνες είπε ότι «κόφτης πάντα υπήρχε, ωστόσο το θέμα είναι από που θα γίνουν οι περικοπές, και αν θα κοπούν σπατάλες».

«Συζητάμε για καλύτερη κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα με εξοικονόμηση πόρων και δυναμικού και με εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα» είπε.

Υποστήριξε δε ότι το αίτημα του ΔΝΤ για τον κόφτη μπήκε στο τραπέζι μετά την δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Μας ζητούν προληπτικά μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Για την πρόταση Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε κλείδωμα των χαμηλών επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι από την ημέρα που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχασε 21 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της, δηλαδή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία απολύτως μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, παρά μόνο προσλήψεις κομματικών στρατών, ενώ σημείωσε ότι η «αλλεργία της σε ό,τι είναι ιδιωτικό» κάνει κακό στην Ελλάδα και στην Παιδεία.

«Υποβαθμίζονται τα ολοήμερα σχολεία και περιορίζεται το εύρος των δραστηριοτήτων τους, σε μία συγκυρία που πρέπει τα σχολεία να προσφέρουν ευκαιρίες. Η πολιτική της κυβέρνησης στο ολοήμερο σχολείο έχει ταξικό πρόσημο, και θίγει τους πλέον αδύνατους» ανέφερε.

Για τις δηλώσεις Παυλόπουλου


Δεν αμφισβητώ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η δήλωσή του για το νόμισμα έδωσε βάση για παρερμηνείες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι η συνεισφορά του πέρυσι το καλοκαίρι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ήταν σε θετική κατεύθυνση.