Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η Κομισιόν προτείνει για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Κομισιόν προτείνει για πρώτη φορά κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για πρώτη φορά, καθώς το κολέγιο που συναντήθηκε την Τρίτη (10 Μαΐου) συμπέρανε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει «επαρκείς προσπάθειες» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.com.

Το κολέγιο συζήτησε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια δέσμη συστάσεων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις 18 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού, υπήρξε μια «ευρεία αναγνώριση» ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι περιπτώσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας, είπαν στην EurActiv πηγή της ΕΕ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ισπανία έχει προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν όχι μόνο για τις προσπάθειές της να μειώσει το έλλειμμα από 9% του ΑΕΠ στο 5% του ΑΕΠ, αλλά να αναβάλει τη λήψη απόφασης σχετικά με το έλλειμμα δεδομένης της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Η Ισπανία θα πάει στις κάλπες και πάλι στις 26 Ιουνίου, αφού οι Σοσιαλιστές απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.
Αλλά πηγές της ΕΕ εξήγησαν ότι τα «δεδομένα είναι πολύ σαφή» και δείχνουν ότι ούτε η Μαδρίτη ούτε η Λισσαβόνα έκανε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές προσπάθειες για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το υποχρεωτικό του 3% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, ο Επίτροπος για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, θέλει μια ενιαία προσέγγιση προκειμένου να αποφευχθεί πιθανές καταγγελίες από την Πορτογαλία για ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι σε μεγαλύτερα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία.
Μόλις η Κομισιόν εκδώσει την απόφασή της την επόμενη εβδομάδα, η σύσταση για την επιτάχυνση της διαδικασίας θα περάσει στο Συμβούλιο Ecofin.
Πριν από την παρουσίαση της επόμενης εβδομάδας, ο Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θα καθορίσουν ποια πρόσθετα παρεμβατικά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ιταλία
Οι Επίτροποι πρέπει να συζητήσουν επίσης περαιτέρω την ιταλική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί επίσης μια άλλη δύσκολη περίπτωση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι διαφορετικής φύσης, δεδομένου ότι η ιταλική οικονομία δεν είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Ωστόσο, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία κατά της χώρας, δεδομένης της αποτυχίας της να μειώσει το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους (132,7%).
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παλεύει με νύχια και δόντια για να πάρει περισσότερη ευελιξία από την Κομισιόν να χαλιναγωγήσει το χρέος της υπό το φως των πρόσθετων δαπανών που προήλθαν από την κρίση των προσφύγων.
Η Επιτροπή Γιούνκερ είναι απρόθυμη να χορηγήσει μεγαλύτερη ευελιξία, δεδομένου ότι αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά και «κάποιοι αριθμοί δεν αθροίζονται», εξήγησαν πηγές της ΕΕ.
Πολιτική αβεβαιότητα
Οι πρώτες κυρώσεις που θα επιβληθούν σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες θα έρθουν με φόντο την πιο δύσκολη περίοδο από την ίδρυση της ΕΕ πριν από περισσότερο από έξι δεκαετίες.
Το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου, η κρίση των προσφύγων και το ξήλωμα του χώρου Σένγκεν, της τρομοκρατικής απειλής, η υποτονική οικονομική ανάκαμψη, η άνοδος λαϊκιστικών δυνάμεων, και οι εντάσεις με τη Ρωσία, όλες αυτές οι προκλήσεις απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στους Επιτρόπους την Τρίτη (10 Μαΐου) ότι οι πολιτικές συνέπειες για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία θα πρέπει να συνυπολογιστούν πριν γίνουν όποιες τελικές συστάσεις προς το Συμβούλιο.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή τόνισε ότι πρόκειται για ένα «άκρως πολιτικό» θέμα, και ότι, ως εκ τούτου η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο κολέγιο ήταν «πολύ σημαντική».
Jorge Valero | EurActiv.com
*φωτογραφία [Consilium]