Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ανακάλεσε τη παραίτηση του ο κ. Ανδρικόπουλος - Πρωτόγνωρο φαινόμενο: οι δήμαρχοι έδιωξαν τα ΜΜΕ


Συνεδρίασε την Παρασκευή στο Πνευματικό  Κέντρο Τρίπολης το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να λάβει απόφαση, πρώτον, για την αποδοχή ή όχι της παραίτησης του προέδρου ΦΟΔΣΑ, δεύτερον, για να γίνει ενημέρωση περί των εξελίξεων της επαναδιαπραγμάτευσης επί του διαγωνισμού ΣΔΙΤ διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου και, τρίτον, για να γίνει τοποθέτηση ΔΣ επί προταθέντος ψηφίσματος αναφορικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη διεξαγόμενη επαναδιαπραγμάτευση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος να αναφέρουμε ότι ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί και παραμένει πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πρώτου θέματος και προτού περάσουν στο δεύτερο, αιφνιδίως και ύστερα από περίπου δύο ώρες συνεδρίασης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωστούρος εισηγήθηκε στο να αποχωρήσουν τα μέσα ενημέρωσης από την αίθουσα της συνεδρίασης καθώς, όπως ανέφερε, «υπάρχουν συζητήσεις οι οποίες έχουν σχέση με διαπραγμάτευση και με τη στάση που εμείς θα κρατήσουμε σε αυτά τα πράγματα». 
Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρόμενοι με την πρωτοφανή απόφαση ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία από τα μέλη καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί και πιθανόν είναι επιλήψιμο, καθώς έως τώρα οι συνεδριάσεις καταγράφονταν από τα ΜΜΕ. Να αναφέρουμε ότι ψηφοφορία δεν έγινε. Αλλά ακολουθεί το βίντεο με τις τοποθετήσεις.
Έπειτα, ο κ. Καμπόσος συμφώνησε με την άποψη να απομακρυνθούν τα μέσα από την αίθουσα, αναφέροντας υπάρχουν μερικές συζητήσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται οικογενειακά και μπορεί να υπάρχουν τριβές. 
Δυστυχώς και προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι δήμαρχοι ήταν αυτοί που δεν συμφώνησαν με την πρωτοφανή και άδικη απόφαση να αποχωρήσουν τα Μέσα στη μέση της συνεδρίαση ενός συλλογικού οργάνου, όπως ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, ο οποίος είπε ότι τα όσα γράφουν οι κάμερες είναι αυτά που μπορούν να αποδείξουν και να καταγράψουν το τι λέγεται και τι αποφασίζεται, επειδή, όπως αποκάλυψε, ο ίδιος δεν έχει κληθεί ποτέ να υπογράψει πρακτικά. Ο κ. Μανώλης Σκαντζός, επίσης από τη Βόρεια Κυνουρία, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, αναφέροντας ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν από τους πολίτες.
Μετά από συζήτηση και καταγραφή τοποθετήσεων υπέρ της αποχώρησης των Μέσων, το Arcadia Portal αποχώρησε αθόρυβα από την αίθουσα, όπως και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι και καμεραμέν.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι να ενημερώνουν τον κόσμο και γι' αυτό καλύπτουν της δημόσιες συνεδριάσεις των συμβουλίων. «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», πόσω μάλλον όταν συζητείται ένα τόσο κρίσιμο θέμα για όλους τους δημότες της Πελοποννήσου οι οποίοι, εξαιτίας χειρισμών που μόνο στα χέρια τους δεν βρίσκονται, ταλαιπωρούνται από την ανυπαρξία -ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια- μιας βιώσιμης λύσης για τα απορρίμματα και καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα, ενώ η ποιότητα ζωής τους συνεχώς υποβαθμίζεται. Η ενημέρωση των πολιτών είναι καθήκον των δημοτικών αρχόντων, σε όλες τις φάσεις της συζήτησης του προβλήματος, και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Έφη Καστραντά / arcadiaportal.gr