Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του Προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu


Με την Επίτροπο, αρμόδια για τα θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Κορίνα Κρέτσου, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρης Γάκης, και ο Γραμματέας της Επιτροπής, κ. Γιάννης Κουτσούκος. Την Ευρωπαία Επίτροπο συνόδευαν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, και συνεργάτες τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική των Ελληνικών Περιφερειών στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-20) καθώς και θέματα που αφορούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, ενώ επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στο Γραφείο της Επιτρόπου και την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπως και η βούληση για στενότερη συνεργασία.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Δημήτρης Γάκης, καλωσορίζοντας την Επίτροπο κ. Κρέτσου στη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψής της, τονίζοντας ότι η ίδια πάντα στηρίζει τα θέματα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μας για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των Ελληνικών Περιφερειών. Ο κ. Γάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών του Αιγαίου, που δίπλα στα μόνιμα προβλήματά τους αντιμετωπίζουν όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, είναι πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία, η ενημέρωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας για την περιφερειακή πολιτική, ανάμεσα στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ελληνική Βουλή.
Η Επίτροπος κ. Κρέτσου στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη και θα στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Ελληνικές Περιφέρειες. Είναι όμως στην αρμοδιότητα των κρατών, όπως υπογράμμισε, να κάνουν τους απαραίτητους σχεδιασμούς για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων και την αποτελεσματικότητα των έργων και έκρινε ότι η Βουλή θα μπορούσε να συνδράμει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών έργων. Τέλος, μετά από πρόσκληση του κ. Γάκη, η Ευρωπαία Επίτροπος δεσμεύτηκε να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ούτως ώστε να ενημερώσει το σύνολο των μελών της για θέματα αρμοδιότητάς της.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης