Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τέταρτο μνημόνιο με συνοδεία… κλάψας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κλαψουρίζει δεξιά-αριστερά για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Μιλώντας σε εκπομπή του «BBC World Questions: Europe and Greece», η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή, ζήτησε την… βοήθεια του κοινού!
«Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», ακούγεται να λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στη Real News, έστειλε μήνυμα (έτσι ερμηνεύθηκε), σύμφωνα με το οποίο «το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα».
Την περασμένη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, πληροφορηθήκαμε πως κυβέρνηση και ΔΝΤ ακύρωσαν το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Αμέσως, ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δήλωνε ότι ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μάρτιο εφέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, είπε, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Το MEFP, είπε,  θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσχιζε τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι, περιμένει τώρα ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα «κουμπώσει» στο τρίτο και χειρότερο που έφερε στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάθε τόσο ζητά την απεμπλοκή του ΔΝΤ, περιορίζεται να… στέλνει μηνύματα και να κλαψουρίζει, ενώ ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο με το Ταμείο, καθώς όλοι οι δανειστές θεωρούν αναγκαία την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς, η κ. Γεροβασίλη δεν κάνουν άλλο από το να δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο κεφάλι τους.
Ο κ. Τσακαλώτος, τον Οκτώβριο του 2015, έφθασε ως τη Λίμα του Περού για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και ήδη από τις 24 Ιουλίου της είχε στείλει επιστολή, με την οποία, όπως ανέφερε, «αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και κατέληγε: «Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
Προσδοκούσαν, ενώ την ίδια ώρα (16 Ιουνίου 2015) ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες» και στις 10 Ιουλίου 2015, από το βήμα της Βουλής, δήλωνε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος».
Και στο μεταξύ, ετοιμάζονται για νέα συμφωνία με το Ταμείο και τέταρτο μνημόνιο…

 elzoni.gr