Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Παρουσίαση των Βασικών Αρχών και της Οργανωτικής Δομής του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντιπρόεδρο κ. Κωστή Χατζηδάκη



Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
θα είναι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό»

Τις βασικές αρχές και την οργανωτική δομή του υπό κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Τη φιλοσοφία, τη δομή και τα ονόματα του Συμβουλευτικού Σώματος και των Συντονιστών παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος, υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα κ. Κωστής Χατζηδάκης. Τα στοιχεία για το open call  και τις ομάδες εργασίας παρουσίασε ο Γραμματέας Προγράμματος κ. Γιώργος Στεργίου.

            Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Στην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει η Πατρίδα μας, συνδιαμορφώνουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία, με άξια στελέχη της εργασίας, της επιστήμης, της αγοράς, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προτεραιότητές μας ορίζονται από πέντε λέξεις κλειδιά: την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την αριστεία, την αξιοπιστία και την ανάπτυξη.

Δεσμεύθηκα προεκλογικά για μία Νέα Δημοκρατία η οποία θα ακούει την κοινωνία. Για μία Νέα Δημοκρατία η οποία θα λειτουργεί με ανοιχτές πόρτες. Για μία Νέα Δημοκρατία η οποία θα παράγει πολιτική για τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων. Δεσμεύθηκα, επίσης, για τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα ακριβώς αυτό υποδηλώνει. 

Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται σε κλειστά γραφεία, μέσα από μία στενή ομάδα κομματικών στελεχών. Ο σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η χώρα έτσι, ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τεχνοκρατική αρτιότητα με μια ειλικρινή και ουσιαστική προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμά μας έχει ως θεμέλιο τις δυο αξίες τις οποίες η Νέα Δημοκρατία συστηματικά, από την ίδρυσή της, υπηρετεί: τις αξίες της ελευθερίας και τις αξίες της αλληλεγγύης.

Προτεραιότητες μας παραμένουν το τρίπτυχο επενδύσεις - χαμηλή φορολογία - δουλειές, δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αλλά αυτό το τρίπτυχο θα υποστηρίζεται και μέσα από μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το καλύτερο εργαλείο το οποίο διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Και βέβαια, το πρόγραμμά μας θα δώσει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της Παιδείας, θα δώσει μεγάλη σημασία στα ζητήματα της ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης, θα δώσει βέβαια και μεγάλη σημασία στη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, της θεσμικής της ανασυγκρότησης.

Προτάσεις οι οποίες θα καταλήγουν, όπως γνωρίζετε, και με ένα τελικό σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού χάρτη της χώρας.
           
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους 700 περίπου εμπειρογνώμονες, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έστειλαν βιογραφικά, προκειμένου να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Τελειώνοντας, για ένα πράγμα μπορώ να δεσμευθώ: Οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι εφαρμόσιμες. Θα είναι ρεαλιστικές. Δε θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος, όπου δυστυχώς αντιπολιτεύσεις με πολύ μεγάλη ευκολία συμπεριλάμβαναν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων αδιακρίτως, χωρίς να αξιολογούν αυτοί που τα έγραφαν αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα, αν αυτές οι προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν.

Εμείς αυτό το σφάλμα δε θα το επαναλάβουμε. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε ότι τραβάμε μια γραμμή διαχωριστική με το λαϊκισμό του παρελθόντος και μεταθέτουμε τη συζήτηση στο πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής, το οποίο δε μπορεί να είναι άλλο από το πώς δίνουμε ουσιαστικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».


Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε:

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να κλαίμε, ως χώρα και ως έθνος, πάνω από το χυμένο γάλα της κρίσης. Είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την περιδίνηση.

Έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πώς με ρεαλισμό και δημιουργικότητα θα κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά.

Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θα αναδείξει το πρόγραμμά μας.

Δεν θα υποσχεθούμε λαγούς και πετραχήλια, θα παρουσιάσουμε όμως μια πρόταση που θα μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων και να επαναφέρει την αισιοδοξία στον τόπο μας».

Βιογραφικά σημειώματα των μελών του ΣυμβουλευτικούΣώματος και των Επικεφαλής των Θεματικών Ενοτήτων