Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλες περικοπές στο επίδομα θέρμανσης - Γραπτή ερώτηση Xρίστου Δήμα στον Υπουργό Οικονομικών

Να απαντήσει για τους λόγους μείωσης, περίπου στο 50%, του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί φέτος στα νοικοκυριά, καλεί ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας τον υπουργό  Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο Χρίστος Δήμας αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ωφελούμενοι πολίτες θα είναι κατά 400.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά για την Κορινθία, ο  Χρίστος Δήμας αναφέρει πως το μέγιστο ποσό επιδότησης μειώνεται σε 160 ευρώ για άγαμους και 200 για έγγαμους από 330 που ίσχυε πέρυσι.


Επίσης, ο κ. Δήμας ζητά να πληροφορηθεί για το αν το υπουργείο εκπόνησε μελέτη που να αποδεικνύει πως αυτές οι περικοπές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη θέρμανση νοικοκυριών που το έχουν απόλυτη ανάγκη ενώ, ταυτόχρονα, καλεί τον υπουργό να διευκρινίσει τους λόγους σύνδεσης και περαιτέρω μείωσης του ορίου των τετραγωνικών ενός σπιτιού με το επίδομα, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανόν να πλήττονται πολύτεκνες οικογένειες.  Επιπρόσθετα, ο Χρίστος Δήμας καλεί τον υπουργό να εξηγήσει γιατί η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το καλοκαίρι (για τα νοικοκυριά που θα το αιτηθούν τον Ιανουάριο) τη στιγμή που οι οικονομικές ανάγκες των πολιτών είναι άμεσες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους.

Παράλληλα, στην ερώτησή του, ο βουλευτής Κορινθίας υπενθυμίζει πως μόλις έναν χρόνο πριν, ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατέθετε τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ σήμερα, ως κυβέρνηση, περικόπτει το επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς: Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Μείωση στο μισό των δικαιούχων και του ποσού του επιδόματος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στις 10.12.2015 και αφορά τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προβλέπονται μειώσεις άνω του 50% για το ποσό που θα χορηγηθεί φέτος για την θέρμανση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Συνολικά, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως καταγράφεται στον Προϋπολογισμό, περικόπτεται κατά 105 εκατ. ευρώ για το 2016 και μεταφράζεται σε απώλεια δυνατότητας αξιοποίησης του από πολλές χιλιάδες δικαιούχους. Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά πλέον περίπου 700.000 φορολογούμενους από 1,1 εκατομμύριο το περυσινό έτος, ήτοι μείωση κατά 400.000 πολίτες.

Σημειώνεται, ότι εκτός από τη μείωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, στην απόφαση προβλέπεται και μείωση των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας αλλά και μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες χορηγείται το επίδομα. Μάλιστα, το επίδομα δεν προβλέπεται να καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του τρέχοντος έτους, για όσους υποβάλλουν αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016, καθώς  η πίστωση στους λογαριασμούς τους θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Χαρακτηριστικό επίσης, είναι το γεγονός ότι σε περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, το ανώτατο ποσό που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους μειώνεται στα 500 ευρώ για τους άγαμους και 625 ευρώ για τους έγγαμους από 1.050 ευρώ το περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, σε περιοχές της Ζώνης Γ΄ όπου εντάσσεται ο νομός Κορινθίας και όπου δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα στα ορεινά και τα παραθαλάσσια τμήματα – παρά το πολύ διαφορετικό θερμοκρασιακό εύρος των περιοχών – το μέγιστο ποσό επιδότησης μειώνεται σε 160 ευρώ για άγαμους και 200 για έγγαμους από 330 που ίσχυε πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο σημερινός πρωθυπουργός, κατέθεσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, τροπολογία για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την οποία πρότεινε να επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 και με αυτό τον τρόπο να προμηθευτούν φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Με βάση τα παραπάνω:

- Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο Οικονομικών στην κατά το ήμισυ μείωση του επιδόματος θέρμανσης παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης πριν από ένα έτος;

- Στηρίχθηκε η απόφαση αυτή σε συγκεκριμένες έρευνες του Υπουργείου που αποδεικνύουν πως δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα θέρμανσης σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη; Είναι σε θέση να μου τις παρέχει;

- Για ποιο λόγο συνδέονται τα τετραγωνικά της οικίας με το επίδομα θέρμανσης; Δεν πλήττονται με αυτό τον τρόπο οι πολύτεκνες οικογένειες;

- Για ποιο λόγο η πίστωση του επιδόματος θα γίνει το καλοκαίρι όταν οι οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών είναι άμεσες προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους;