Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Κέρκυρα: "Μας δικαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι το ελληνικό κράτος" για τα σκουπίδια

Κέρκυρα: `Μας δικαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι το ελληνικό κράτος` για τα σκουπίδια
 Αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω της κακής διαχείρισης αποβλήτων στην Κέρκυρα πρόκειται να βρεθεί η Ελλάδα , σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Μας δικαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι το ελληνικό κράτος" δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι της περιοχής Τεμπλονίου, που όπως επισημαίνουν παρά τις χρόνιες αντιδράσεις τους για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 30 ετών συνεχίζουν να εναποθέτουν τα σκουπίδια της Κέρκυρας στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου...

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο χώρος υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία του διασταλάζοντος υγρού στραγγίσματα, από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της σε προειδοποιητική επιστολή το Μάρτιο του 2011 και σε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιανουάριο του 2012. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Κέρκυρας αναγνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθει να το αντιμετωπίσει, ερχόμενος πολλές φορές αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις συνεχείς κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα δεν έχουν ληφθεί ακόμη τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα ο χώρος υγειονομικής ταφής να εξακολουθεί να λειτουργεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ