Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο του Καθηγητή Ν.Τζιφάκη για το 2ο Τακτικό Συνέδριο του ΠΕΔιΣ «Ιδέες και Πολιτική για την Ελλάδα και τον Κόσμο»

Αρθρο του Νίκου Τζιφάκη, Επίκουρου Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο. Η Ελλάδα φαίνεται να εισέρχεται σε μια μετά-Μεταπολιτευτική εποχή. Όλα μοιάζουν να αλλάζουν γύρω μας ραγδαία. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τείνει να αναδειχθεί στο μόνο ίσως σταθερό σημείο αναφοράς. Το πολιτικό σύστημα, η δομή της οικονομίας και οι κοινωνικές ισορροπίες μετασχηματίζονται με πρωτοφανείς ιστορικά ρυθμούς.

Όλες οι παραδοχές της μεταπολίτευσης καταρρίπτονται, η μία μετά την άλλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλάσσεται υπό την πίεση τόσο εσωτερικών παραγόντων, όπως η χρηματοοικονομική κρίση και η άνοδος των άκρων, όσο και εξωτερικών δεδομένων, όπως η προσφυγική κρίση και η άνοδος της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.


Σε διεθνές επίπεδο, ο περισσότερο επιλεκτικός αμερικανικός παρεμβατισμός και ο ρωσικός αναθεωρητισμός συμπληρώνουν την εικόνα ενός κόσμου στον οποίο έχει αλλάξει ο παγκόσμιος καταμερισμός ισχύος με την άνοδο δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Οι μεταβολές που λαμβάνουν χώρα είναι σύνθετες, πολυδιάστατες και εν πολλοίς δυσερμήνευτες ακόμη και για μελετητές με ειδίκευση στη διερεύνηση πολλών εξ αυτών φαινομένων.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα νέα δεδομένα για τη χώρα μας και το διεθνές σύστημα, προσφέροντας ένα βήμα διαλόγου για τη διατύπωση θέσεων, απόψεων και ιδεών.

Ειδικότερα, στις 11-13 Δεκεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας το 2ο Τακτικό Συνέδριο του Τμήματός μας στο Λουτράκι (Club Hotel Casino Loutraki) με θέμα «Αλλάζοντας την Ελλάδα και τον Κόσμο: Ιδέες και Πολιτική» (περισσότερες πληροφορίες: http://econtent.pedis.uop.gr/conf/index.php/psirconf/2015).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 125 εισηγήσεις σε 35 θεματικές συνεδρίες με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ερευνητών από όλη τη χώρα. Κατά την έναρξη του συνεδρίου θα απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στον Christopher Hill, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στην έδρα Sir Patrick Sheehy του Πανεπιστήμιου Cambridge. Ο τιμώμενος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διεθνώς στοχαστές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Το έργο του έχει, επίσης, φωτίσει την αμφίδρομη σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην πολιτική διαχείριση της εθνοπολιτισμικής ποικιλομορφίας στο εσωτερικό των κρατών και τη μεταναστευτική και εξωτερική τους πολιτική. Η κεντρική ομιλία του στο Συνέδριο αναμένεται να προσφέρει μια έγκυρη εκτίμηση των επιπτώσεων στην Ευρώπη της προσφυγικής κρίσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Επομένως, η προσέλευση και η ενεργός συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου ΠΕΔιΣ θα ενισχύσει την προσπάθεια κατανόησης των αλλαγών που συντελούνται στις μέρες μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαγνώσουμε ορθά τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.