Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για την πολύμηνη έλλειψη βασικών εμβολίων σε βρέφη και παιδιά

http://diogenis-press.gr/wp-content/uploads/2015/07/dimas-christos1__topcenter1.jpgΝα αναλάβει πρωτοβουλίες καλεί ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης βασικών πολυδύναμων βρεφικών και παιδικών εμβολίων. 
Συγκεκριμένα, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση, ο  Χρίστος Δήμας σημειώνει πως τους τελευταίους μήνες στην χώρα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ιδιαίτερα σημαντικών εμβολίων που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (όπως για την πολιομυελίτιδα, τον κοκκύτη και την ανεμοβλογιά). Για τις ελλείψεις των εμβολίων ευθύνεται, μεταξύ άλλων, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων καθώς και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε βρεφικά και παιδικά εμβόλια. Ο κ. Δήμας καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να σταματήσουν οι ελλείψεις βασικών εμβολίων ενώ ζητάει να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:



Προς: Υπουργείο Υγείας
Θέμα: Πολύμηνη έλλειψη βασικών πολυδύναμων βρεφικών και παιδικών εμβολίων

Τους τελευταίους μήνες στην χώρα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη βασικών πολυδύναμων εμβολίων που πρέπει να γίνονται κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία. Πρόκειται για εμβόλια τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, τα εμβόλια που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν την πρόληψη νοσημάτων, όπως η πολιομυελίτιδα, ο κοκκύτης και η ανεμοβλογιά. Μάλιστα, κάποια από αυτά παρουσιάζουν σήμερα μηδενική διαθεσιμότητα από τις φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην ακολουθείται σωστά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα βρέφη και τα παιδιά να παραμένουν μη επαρκώς εμβολιασμένα και επομένως ελλιπώς προστατευμένα από ιδιαίτερα βλαβερά νοσήματα.

Για τις ελλείψεις των εμβολίων ευθύνεται μεταξύ άλλων, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η πρόσβαση στη ρευστότητα των εισαγωγικών  εταιριών. Βεβαίως σημαίνοντα λόγο έχει και η συνεχής  αύξηση της ζήτησης εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας την ικανότητα παραγωγής των αντίστοιχων ποσοτήτων από τις εταιρίες.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει προκειμένου να σταματήσουν οι ελλείψεις βασικών πολυδύναμων βρεφικών και παιδικών εμβολίων στην ελληνική αγορά;
  • Έχει πληροφορίες για το πότε αναμένεται να εξομαλυνθεί η εικόνα δεδομένου ότι οι ελλείψεις εμβολίων παρατηρούνται αρκετούς μήνες τώρα με αποτέλεσμα βρέφη και παιδιά να μην έχουν κάνει απαραίτητα για την προστασία τους εμβόλια;