Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, λέει ο Ολάντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, λέει ο Ολάντ
Σε μία σπάνια ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η «Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο».
Ο Ολάντ τόνισε ότι «η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε πόλεμο πολιτισμών, καθώς αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν» πολιτισμό.
Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έχουν στόχο «να σπείρουν τον φόβο και να μας διαιρέσουν» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, σημειώνοντας ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα πλεύσει στη Μεσόγειο για καλύτερο συντονισμό των δράσεων στη Συρία.
Τόνισε ότι η Συρία αποτελεί «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών».
 Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει «πολύ χειρότερες δοκιμασίες», δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους, καθώς ο εχθρός -όπως είπε- «είναι εχθρός όχι της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει επιστροφή στα εθνικά σύνορα και «αποδόμηση της ΕΕ».

Τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στην τρομοκρατία.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε ο Ολάντ για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν:


  • Η Γαλλία θα επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για τρεις μήνες.
  • Το Σύνταγμα θα πρέπει να επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει σε πολίτη με διπλή υπηκοότητα να μπαίνει σε γαλλικό έδαφος, εάν αυτός αποτελεί «τρομοκρατική απειλή».
  • Θα πρέπει να υπάρχει νόμος που να ορίζει ότι θα μπορεί να αφαιρείται από πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, η γαλλική υπηκοότητα, εάν κατηγορηθούν για τρομοκρατία.
  • Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να απευλαύνονται με ταχύτερες διαδικασίες οι ξένοι πολίτες που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
  • Είπε ότι 5.000 θέσεις εργασίας στην αστυνομία θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας στον γαλλικό στρατό μέχρι το 2019.
  • Ο Ολάντ είπε, επίσης, ότι τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες και σημείωσε ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους κανονισμούς της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.
Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία, είπε ο Ολάντ και κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω η Γαλλία». Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές τον χειροκρότησαν και στη συνέχεια έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.Την προηγούμενη φορά που γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε και στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών ήταν το 2009, όταν ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση.


Ενός λεπτού σιγή στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεωνΣτο μεταξύ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στις 12.00 ώρα Γαλλίας (13.00 ώρα Ελλάδος) παντού στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι, των πλέον φονικών στην ιστορία της χώρας.

Στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γεμάτη με λουλούδια πλατεία Δημοκρατίας, και κοντά στα σημεία των επιθέσεων, κυρίως στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, όπου τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τήρησε αυτό το λεπτό σιγής στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Σορβόνης υπογραμμίζοντας έτσι τον μεγάλο αριθμό των νέων που περιλαμβάνονται στους 129 νεκρούς των επιθέσεων.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε την ίδια ώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ως ένδειξη αλληλεγγύης.
Στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικογενειών, οι ευρωπαίοι ηγέτες που μετέχουν στις εργασίες τήρησαν μαζί ενός λεπτού σιγή.

Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής που προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων και τον τραυματισμό 352.