Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για την 194η Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Με την Αρχιερατική Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας για την 194η Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έφθασε στις 10:30 και τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής. Την κυβέρνηση εκπρoσώπησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ.
Σύσσωμος Κλήρος και Λαός, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και πολιτειακών Αρχόντων, εκπροσώπων  της Κυβερνήσεως, της Αστυνομίας, του Στρατού και όλων των φορέων του Νομού Αρκαδίας και της Περιφερείας, τίμησαν  τους Ηρωικούς προγόνους τους, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν την ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ' επέκταση ολόκληρου του γένους, καθώς η Άλωση της πόλης με πρωτεργάτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της επανάστασης.

Το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά την τέλεση της  Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάση Χρήστου.
 Μετά το πέρας της Αρχιερατικής δοξολογίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστει στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων στην πλατεία Άρεως όπου κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση  που εφέτος πραγματοποιήθηκε στην οδό Τάσου Σεχιώτη,  με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ως είθισται, η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.45, με πρώτα να παρελαύνουν τα σχολεία. Ακολούθησαν οι φιλαρμονικές. Μέρος πήραν και τα χορευτικά συγκροτήματα της Τρίπολης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, καθώς και οι Πρόσκοποι, οι Οδηγοί, τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Σώματα Ασφαλείας.
Μετά το πέρας της λαμπρής παρέλασης για την 194η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, ο Δήμος Τρίπολης παρέθεσε επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τίμησε την πόλη της Τρίπολης με την παρουσία του.
Στο επίσημο γεύμα παρακάθησαν ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Αρκαδίας κκ. Γιώργος Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Βλάσης (ΝΔ) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠαΣοΚ), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, η πολιτευτής Αρκαδίας κα Εύη Τατούλη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών αρχών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της λαμπρής παρέλασης για την 194η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, έκανε δηλώσεις για τη σημασία του κορυφαίου γεγονότος της ελληνικής επανάστασης, στην οποία υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την ελευθερία αποτελεί για τους Έλληνες αιώνιο καθήκον.
"Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέλαβαν και εκτέλεσαν το επικό στρατήγημα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, το οποίο είναι αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες στιγμές της Εθνεγερσίας του 1821. Αποτίουμε ιδίως τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον επικεφαλής του στρατηγήματος της Άλωσης της Τριπολιτσάς, τον στρατηγό του Έθνους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τιμούμε τη μνήμη τους και δεσμευόμαστε ότι εμπνεόμενοι από το παράδειγμά τους θα αποδείξουμε ότι για τους Έλληνες ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας και της υπεράσπισης της πατρίδος υπό όλες τις μορφές και σε κάθε περίοδο, πολέμου ή ειρήνης, είναι όχι μόνον εθνικό μας καθήκον, αλλά και υπαρξιακός τρόπος ζωής εις το διηνεκές", είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. 
ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
«Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
Μου περιποιεί εξαιρετική τιμή η υποδοχή που μου επιφυλάξατε εδώ στην Τρίπολη, το διαχρονικό κέντρο του Μοριά, κατά την επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Πολλώ μάλλον όταν η ιστορική διαδρομή της Τρίπολης καταδεικνύει μ’ ενάργεια ότι παραμένει στο επίκεντρο της επικαιρότητας όχι μόνον ως Πρωτεύουσα της Αρκαδίας στην καρδιά της Πελοποννήσου με μια μακρά ιστορία, η οποία βρίσκει τις απαρχές της στις ρίζες της ελληνικής αρχαιότητας. Αλλά και ως υπόδειγμα πολύπλευρης ανάπτυξης –μάλιστα αντιστεκόμενη σθεναρώς στην τρέχουσα βαθειά οικονομική κρίση ιδίως εξαιτίας του ακαταμάχητου δυναμισμού των Αρκάδων, εντός και εκτός Ελλάδας- που, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος.
I. Ας μου επιτραπεί όμως να επιστρέψω στην επέτειο, την οποία γιορτάζουμε σήμερα: Η Άλωση της Τριπολιτσάς υπήρξε, και ως προς την οργάνωση και ως προς την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος, ένα επικό στρατήγημα, οι όποιες μεμονωμένες σκοτεινές πτυχές του οποίου δεν μπορούν να θολώσουν την ιστορική αξία και λάμψη του.
Α. Πραγματικά, η Τριπολιτσά ήταν το τότε πολιτικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου. Η Άλωσή της από τους επαναστατημένους Έλληνες ισοδυναμούσε λοιπόν με την de facto κατάλυση της οθωμανικής εξουσίας σ’ όλο τον Μοριά. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η Άλωση της Τριπολιτσάς συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, μια από τις κορυφαίες πολεμικές επιχειρήσεις της Εθνεγερσίας του 1821, που ουσιαστικώς καθόρισε και την μετέπειτα νικηφόρα έκβασή της. Το συμπέρασμα τούτο ενισχύεται καταλυτικώς και από το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της Άλωσης πολέμησαν περισσότερο με την ψυχή τους παρά με τα –ασήμαντα άλλωστε- μέσα μάχης που διέθεταν.
Β. Εμπνευστής και επικεφαλής του επικού στρατηγήματος της Άλωσης της Τριπολιτσάς, τόσον ως προς την σύλληψη όσον και ως προς την εκτέλεσή του, ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το επίτευγμα του οποίου, καθώς και η όλη μετέπειτα προσφορά του στην υπόθεση της Εθνεγερσίας ως τον θάνατό του, δικαίως του απονέμει τον τίτλο του Στρατηγού του Έθνους και του διαχρονικού παραδείγματος της ενάρετης προτροπής «αμύνεσθαι περί Πάτρης».
II. Η πολεμική επιχείρηση της Άλωσης της Τριπολιτσάς -όπως άλλωστε όλοι οι συνεπείς αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821- βεβαίως και ήταν αφιερωμένη στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Πλην όμως μια πιο αυθεντική αποτίμηση της ουσίας της, με βάση την Ιστορία των Ελλήνων, δείχνει ότι η Εθνεγερσία του 1821 ήταν και ένας εθνικός ξεσηκωμός για την Ελευθερία και, εν τέλει, για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.
Α. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίον –πέραν βεβαίως των επιμέρους κρατικών συμφερόντων ενόψει του διαφαινόμενου διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις της εποχής, με πιο ενδεικτική στιγμή εκείνη της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, στάθηκαν, κατά κανόνα, στο πλευρό της αγωνιζόμενων Ελλήνων: Το λίκνο του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι η Ελλάδα που ενέπνευσε κατά την κλασική αρχαιότητα τις αρχές και τις αξίες του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ήταν αδύνατο να μείνει περαιτέρω υπό τον οθωμανικό ζυγό. Διαφορετικά η πορεία της Ευρώπης, έναντι του εξ Ανατολών κινδύνου, θα ετίθετο διαρκώς σε κίνδυνο.
Β. Στην εποχή μας βεβαίως οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές για την Ευρώπη, ιδίως μάλιστα όταν έχει δρομολογηθεί, μετά την πικρή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η πορεία προς μια ελπιδοφόρα Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μέσ’ από την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι κίνδυνοι για τον Άνθρωπο, για την Ελευθερία και την Δημοκρατία παίρνουν διαρκώς διαφορετικές -υποδόριες και γι’ αυτό άκρως επικίνδυνες- μορφές. Κάτι που φαίνεται σήμερα τόσο περισσότερο καθαρά, όσον η τρέχουσα βαθειά οικονομική κρίση και, κυρίως, το δράμα των προσφύγων πολέμου από την Συρία και την Μέση Ανατολή γενικότερα, φέρνει στο φως τις ελλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα αυτόν. Μ’ άλλες λέξεις στις μέρες μας, έστω και υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ο αγώνας για την υπεράσπιση του Ανθρωπισμού, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης και, εν τέλει, της Δύσης, του Πολιτισμού της και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μήνυμα των αγωνιστών της Άλωσης της Τριπολιτσάς παραμένει πάντα επίκαιρο. Τιμούμε την μνήμη τους. Και δεσμευόμαστε ότι, εμπνεόμενοι από το ηρωικό παράδειγμά τους, θα αποδείξουμε, μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ότι για τους Έλληνες ο αγώνας υπέρ του Ανθρώπου και της Ελευθερίας, υφ’ όλες τις μορφές του και σε κάθε περίοδο, πολέμου ή ειρήνης, είναι όχι μόνον εθνικό καθήκον αλλά και υπαρξιακός τρόπος ζωής στο διηνεκές.

Πληροφορίες: .arcadiaportal.gr