Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Αδιανόητος ο αποκλεισμός Δομών ΚΔΑΠ - ΜΕΑ στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’

Eπιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την οποια καταγγέλει τον αποκλεισμό Δομών ΚΔΑΠ - ΜΕΑ στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης ‘Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής

Ακολουθεί η επιστολή:


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014 – 2020 - διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της υπ. αριθ. πρωτ. 2100/16.07.2015 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αρκετά ΚΔΑΠ - ΜΕΑ έχουν αξιολογηθεί προσωρινά ως μη επιλέξιμα με την αιτιολογία ότι: «Η προσφερόμενη τιμή ανά θέση (5.500 €) είναι μεγαλύτερη από την ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή (π.χ. 5.500 x 0,50 = 2.750 €, ο συντελεστής 0,50 οφείλεται στο μειωμένο ωράριο)».

Καταρχάς, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το προαναφερθέν δεν αναφέρεται πουθενά στην εν λόγω Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, στην Πρόσκληση (βλ. σελίδα 14) τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ εξαιρούνται από:

- την υποχρέωση υποβολής μιας αίτησης για μια μόνο βάρδια,
- από την αναπροσαρμογή του ποσού ανά εξυπηρετούμενο άτομο βάσει της διάρκειας της κάθε βάρδιας.

Στην περίπτωση των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, όπως προκύπτει από την Πρόσκληση, το ποσό των 5.500 ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κάθε ωφελούμενου-ατόμου με αναπηρία και είναι ανεξάρτητο του ωραρίου λειτουργίας.

Πέραν όμως του προαναφερθέντος, όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι αφενός συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους.

Η παύση της χρηματοδότησης κάποιων από αυτές τις Δομές θα οδηγήσει:
- με μαθηματική ακρίβεια τις συγκεκριμένες Δομές σε κλείσιμο,
- τα ίδια τα άτομα με αναπηρία σε αποκλεισμό, ελλείψει άλλων κοινωνικών Δομών,
- τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία σε απόγνωση,
- τους εργαζόμενους σ΄ αυτές τις Δομές στην ανεργία.

Θεωρούμε αδιανόητη τη στάση της ελληνικής Πολιτείας και ζητούμε να υπάρξει πολιτική λύση εδώ και τώρα, δεδομένου ότι οι ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων των επιλέξιμων Δομών υποβάλλονται και αξιολογούνται αύριο, 04.08.2015.

Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ για το επόμενο σχολικό έτος, δίχως το κλείσιμο καμίας Δομής, δίχως καμία μείωση στον αριθμό των ωφελούμενων - ατόμων με αναπηρία, δίχως καμία περικοπή στο ύψος της χρηματοδότησης!

airetos.gr