Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters Προς νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή; | Πιέσεις από Τουσκ

Προς νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή; | Πιέσεις από Τουσκ
Προς νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρώπης καλούνται σήμερα να θέσουν στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν λίγα 24ωρα μετά από το ελληνικό δημοψήφισμα, το οποίο έχει κλονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέσα στις επόμενες ώρες. Ήδη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ανακοινώσει τηλεδιάσκεψη για το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετάσουν την εν λόγω αίτηση.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έκανε βιώσιμα τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να λάβουν σήμερα την απόφαση αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM.

«Το πράσινο φως για μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είπαν Ευρωπαϊκές Πηγές, που έδειξαν ενόχληση που οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει –όπως αναμενόταν- επίσημα προτάσεις για πακέτο διάσωσης» γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian»

e-typos.com