Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η αποκαθήλωση του Γιάνη το πρώτο «δώρο» στους θεσμούς Ο θεωρητικός του χάους που απολύθηκε από δανειστές και Τσίπρα

Ο θεωρητικός του χάους που απολύθηκε από δανειστές και Τσίπρα
Δεν αποχώρησε μετά το καταστροφικό Eurogroup της Ρίγας ούτε και τις 10-12 φορές που τον «παραίτησαν» όλους τους έξι μήνες που ήταν υπουργός διάφορα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Απομακρύνθηκε την Κυριακή το βράδυ στον κολοφώνα της δόξας του, όταν το δημοψήφισμα που εισηγήθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατέληγε σε ένα θρίαμβο για την κυβέρνηση, με το «Οχι» να συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 61%. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόταν πλέον ότι η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού, με κλειστές επί μια εβδομάδα τις τράπεζες, τη ρευστότητα να εξαντλείται και την οικονομία με τεράστιες υποχρεώσεις και χωρίς ελπίδα χρηματοδότησης από Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Μπροστά στην πιθανότητα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας μέσα στις επόμενες μέρες, ο κ. Τσίπρας έβλεπε ότι η επίτευξη συμφωνίας άμεσα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, τηλεφώνησε στον τέως - πλέον- υπουργό Οικονομικών και του ανακοίνωσε την απόφασή του να το απομακρύνει από το υπουργείο του που είναι ο κόμβος των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Ακολούθησε μια πύρινη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, στην οποία κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη λάθος λογική των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010, την αδιαλλαξία των πιστωτών και τα Eurogroup που δεν αντέχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες οικονομικές απόψεις. Η δήλωση έγινε πριν μιλήσει πρωθυπουργός - ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο- και σε ένα ύφος μάλλον επιθετικό προς τους πιστωτές, κόντρα σε κάθε συναινετικό κλίμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 Αμέσως μετά τη δήλωση του υπουργού κλήθηκε εσπευσμένα στο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός τού ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του από τη θέση και την αντικατάστασή του από τον μέχρι και χθες συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υφυπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε ανάρτησή του στο twitter νωρίς χθες το πρωί αναφωνούσε «Οχι πια υπουργός!», ενώ το ιστολόγιό του εξηγούσε: «Μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup και λοιποί εταίροι θα “εκτιμούσαν” την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».
Επισήμαινε επίσης ότι «είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος» και πρόσθετε με νόημα ότι «είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».

 Προσερχόμενος αργότερα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου λίγο έλειψε να έχουμε τραυματισμούς από τους περίπου 50 φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφους και κάμεραμαν, οι οποίοι έπεσαν πάνω του για να αποσπάσουν μια δήλωση, μιμήθηκε για λίγο τους προκατόχους του, οι οποίοι όταν δεν ήθελαν να μιλήσουν, απλώς χαιρετούσαν.

Μπροστά στην πόρτα του υπουργείου όμως δεν άντεξε: «Η μόνη είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες “Oχι” του ελληνικού λαού, το οποίο θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

Αργότερα, κατά την είσοδό του στο γραφείο του, είπε ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα είναι «ένα άτομο που όλοι γνωρίζετε», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επιβεβαίωσε επίσης την παραίτηση του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο υπουργός που όλοι λάτρευαν… να μισούν 

Μέχρι πριν από ένα μήνα ο κ. Βαρουφάκης είχε το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στις προτάσεις που αντάλλασσε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες μέχρι και την ένταση της διαπραγμάτευσης.

 Το γεγονός καθόλου δεν άρεσε σε μερίδα υπουργών και κυρίως στον ήπιων τόνων αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος θεωρούσε ότι η υπερπροβολή και οι λανθασμένες δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών μόνο καλό δεν έκαναν τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στις εσωτερικές ισορροπίες.

 Κανείς δεν ξέχασε την πρώτη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τη «δολοφονία» της τρόικας που του απέδωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, αλλά και τις αιχμηρές δηλώσεις για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και το «φλερτ» με το ΔΝΤ, στο οποίο ο τέως υπουργός βασιζόταν για στήριξη στην προσπάθεια εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους. Ολοι θυμούνται επίσης τη δήλωση για το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο έφερε τα πάνω-κάτω στο Μαξίμου, αλλά και τη δήλωση του τέως υπουργού στην «Daily Telegraph» - που διαψεύστηκε κατηγορηματικά την ημέρα του δημοψηφίσματος-, η οποία αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για το ενδεχόμενο κυκλοφορίας διπλού νομίσματος εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία. Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η οποία εκλήφθηκε από τους δανειστές ως μονομερής διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Οι διαλέξεις του κ. Βαρουφάκη στα πρώτα Eurogroup που συμμετείχε είχαν κάνει τους ομολόγους του έξαλλους μέχρι που φτάσαμε στη δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Ακολούθησαν άλλα τρία άκαρπα Eurogroup και μια «βεντέτα» με τον Σόιμπλε, με αποκορύφωμα την άτυπη σύνοδο υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα, όπου άρχισε να συζητείται για πρώτη φορά ένα σχέδιο Β για περιορισμό των συνεπειών ενός ατυχήματος. Στις επόμενες συναντήσεις το κλίμα έγινε ακόμη πιο άσχημο. Οι ομόλογοι του της ευρωζώνης είχαν αρχίσει να τον απομονώνουν.


ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / e-typos.com