Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Γιούνκερ: Στους Έλληνες τέθηκε ένα ερώτημα που δεν ίσχυε, ο Τσίπρας να μου εξηγήσει την ελληνική ψήφο - «Σήμερα δεν θα έχουμε λύση - Απαράδεκτο η ΕΕ να εκλαμβάνεται ως τρομοκράτης από την ελληνική κυβέρνηση» - Καρφιά για δημαγωγία και λαϊκισμό στον πρωθυπουργό

Γιούνκερ: Στους Έλληνες τέθηκε ένα ερώτημα που δεν ίσχυε, ο Τσίπρας να μου εξηγήσει την ελληνική ψήφο
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, αποφάσισε με ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κρυφής σήμερα.

« Ήταν καλό που δεν μίλησα νωρίτερα για το ελληνικό δημοψήφισμα, ήρθα στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω και αυτό νομίζω είναι το σωστό, γιατί είμαι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίθηκε από κάποια κράτη-μέλη σε σχέση με την Ελλάδα. Εγώ όμως δεν είμαι τεχνοκράτης, φέρω πολιτική ευθύνη στις πλάτες μου»


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε πως «προφανώς και σεβόμαστε την άποψη του ελληνικού λαού, όμως θα ήθελα να κατανοήσω την ψήφο τους, καθώς τους ετέθη ένα ερώτημα που δεν ίσχυε. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σήμαινε αυτό το δημοψήφισμα για την Ελλάδα. Αυτό το κείμενο δεν είναι πλέον προς συζήτηση και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι το ερώτημα που ετέθηκε στο δημοψήφισμα δεν ισχύει. Σήμερα το βράδυ θα ζητήσω από τον Τσίπρα να μου εξηγήσει την ελληνική ψήφο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τώρα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό να παρακάμψουν τους εγωισμούς τους, ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit, είμαι εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος, δεν επιθυμούμε να πεταχθεί έξω από το ευρώ. Πάνω σε αυτό θα εργαστούμε όλοι μαζί. Τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήμασταν αν σταματούσαμε να συνομιλούμε μεταξύ μας; Ωστόσο», όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, «η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό ήταν πολύ σοβαρό ατόπημα».

Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα συμφωνηθεί σε μία μέρα. «Αυτό που θα κάνουμε σήμερα είναι να επαναφέρυμε την τάξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να σταματήσουμε τα ξεσπάσματα, είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκλαμβάνεται ως τρομοκράτης από την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ακόμη, υπογράμμισε ξανά πως στο τραπέζι της Συνόδου «θα προσπαθήσουμε να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει σήμερα πώς μας βλέπει. Σε κάθε περίπτωση, Ελληνες και Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Για δημαγωγία και λαϊκισμό κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς είπε ότι «παντού υπάρχει ανεργία και φτώχεια στην Ευρώπη. Πρέπει να κοιτάμε και τις άλλες χώρες και να μη μένουμε σε λίγα πράγματα προς όφελος της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πολλοί είναι σε απόλυτη φτώχεια στην Ελλάδα, όμως σε άλλα κράτη-μέλη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα».

e-typos.com