Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αναλήψεις προσέγγισαν τα 200 εκατ. ευρώ Δύο στα δέκα ΑΤΜ «εκτός λειτουργίας» - Ψάχνουν τα 20ευρα

Δύο στα δέκα ΑΤΜ «εκτός λειτουργίας» - Ψάχνουν τα 20ευραΗ πρώτη αγωνία είναι να λειτουργεί το ΑΤΜ. Η δεύτερη να έχει χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, ώστε να πάρει κανείς το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ και να μην αρκεστεί στο... 50άρικο.

Από τα περίπου 5.450 ΑΤΜ σε όλη τη χώρα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο το 20% έχει βγει εκτός λειτουργίας, ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα την τράπεζα και την επάρκειά της σε μετρητά, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αναλήψεις προσέγγισαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, οι τράπεζες βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πότε το υπόλοιπο σε κάθε ΑΤΜ μειώνεται αισθητά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα το ανεφοδιάζουν πριν αδειάσει. Ωστόσο τα… 20ευρα τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, ενώ πολλά ΑΤΜς αναγράφουν «εκτός λειτουργίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 1.419 ΑΤΜς στο δίκτυο της Εθνικής είναι σε λειτουργία τα 1.280, με τους ανεφοδιασμούς να είναι συνεχείς. Πηγές προσκείμενες στην τράπεζα σημείωναν ότι χθες, περίπου 150 μηχανές «άδειασαν» και μέσα στην ίδια ημέρα ανεφοδιάστηκαν οι μισές. «Αποτελεί ρεκόρ, δεν έχει προηγούμενο», σχολίαζαν σχετικά.

Η Eurobank εκτιμάται ότι έχει σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον το 85% των ΑΤΜς της (αριθμούν περίπου 828). Ένα 15% έχει χαμηλό σχετικά υπόλοιπο και σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας, από αυτά περί τα 150 μηχανήματα υπολογίζεται ότι αδειάζουν το πρωί (γύρω στις 7.00) και μόλις 50-60 μηχανήματα γύρω στα μεσάνυχτα.

Στην Alpha Bank υποστηρίζουν ότι λειτουργεί το 85% των ΑΤΜς τους, από τον συνολικό αριθμό των 1.220. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για σήμερα λειτουργική ενοποίηση των δικτύων Citibank και Alpha μετατίθεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Έως τότε οι κάρτες CITIDEBIT παραμένουν σε πλήρη λειτουργία.

Η Πειραιώς διαθέτει τον μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜς πανελλαδικά, με 1.851 μηχανήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε λειτουργία είναι 1.832.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ / e-typos.com